Митрополит Олександр Драбинко презентував книгу про церковне життя

12 Червня 2019, 17:31
1178

Митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр Драбинко презентував в Острозі книгу «Українська церква: шлях до автокефалії».

Про це йдеться на сайті Район.Острог.

Зустріч зі студентами й викладачами, прихожанами Студентсько-викладацького храму преп. Федора Острозького й охочими містянами відбулася в понеділок, 10 червня. Разом із митрополитом наше місто відвідали отці Георгій (Коваленко) та Андрій (Дудченко), які розповіли про інші видання Фонду митрополита Володимира.

Розпочався візит до міста зі спільного молебню в академічному храмі. Співслужили митрополитові вісім священників разом із настоятелем отцем Василем (Жуковським) і благочинним благочиння Острозького району Юрієм (Лукашиком). Після спільної молитви гості подарували храмові ікону Андрія Первозванного з часточкою мощей.



Продовжився візит зустріччю з охочими. Олександр Драбинко привіз подарунки й для фондів НаУОА – репринт Пересопницького Євангелія. Під час короткого виступу владика розповів про книгу «Українська церква: шлях до автокефалії», яка складається з двох частин – документів 2016–2018 років і своєрідних «витримок» з історії православ’я  20–30 років ХІХ століття. Значна частина зустрічі минула у форматі «питання – відповідь». Присутніх цікавили не тільки церковні, а й суспільно-політичні питання.

«Щиро сподіваюся, що війна, з якою прийшов Путін на Донбас, не досягне нас. Однак, коли ми вже тут станемо захищатися, їм і в Сибірі місця буде мало», – прокоментував митрополит сучасну ситуацію в Україні.


 

Щодо церковного життя, митрополит зазначив:

«На сьогодні тіло нашої православної України трошки хворе. Але я сподіваюся, що те, що відбувається в церковному житті України сьогодні, іде «на поправку». Час минає, омертвілі частини відпадуть і все оновиться».

 



Історії православної церкви Московського патріархату присвятив свій виступ Георгій Коваленко. Священник говорив про минуле цієї церковної структури та те, що відбувається сьогодні.

«У нас немає завдань нікого знищувати, нікого виганяти з нашої землі. Ми повинні поважати кожну людини. Розбудовуючи нашу церкву, ми не повинні знищувати, витісняти з України московський патріархат. Ми маємо збудувати іншу, відмінну, по-справжньому євангельську церкву. Саме цим свого часу займалися князі Острозькі», – наголосив отець Георгій.

Андрій Дудченко у своєму виступі охопив широке коло тем. Зокрема, ішлося, що віра Христова – це не віра окремої країни, а віра вселенська. Водночас священник говорив про те, що богослужіння українською дуже потрібні й збирають чимало вірян, які хочуть чути Слово Боже рідною мовою. Також гість представив низку видань фонду, зокрема переклади богослужбових текстів українською мовою.

«Ознака справжньої віри й справжньої церковності – прагнення того, щоб віра була осмислена й розумна», – наголошує отець Андрій.

Після тривалого спілкування ректор НаУОА Ігор Пасічник уручив гостям традиційні подарунки – академічний мед і футболки з логотипом університету. Ректор зауважив, що обов’язково запросить священнослужителів для тіснішого спілкування зі студентами.


 

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024