Корець був найпотужнішим центром торгівлі борошном у 19 столітті

07 Липня 2019, 15:47
1975

Найбільше борошна на Волині у 19 столітті виробляли у трьох містах: Острозі, Корці та Житомирі.

Із Острога борошно везли до Бреста (сучасна Білорусь), із Корця до Пінська (сучасна Білорусь), із Житомира до Бобруйська (сучасна Білорусь), або в Київ. Про це повідомляють на сайті Хроніки Любарта.

Одним із важливих пунктів торгівлі мукою був також і Луцьк, з якого товар направляли на північ, до міста Пінськ. З Луцька борошно до Пінська транспортували на невеличких човнах. Також до Пінська борошно везли і з Любешова, теж на човнах, але в дещо меншій кількості, ніж із Луцька.

Борошно в ті часи було кредитним товаром. Її не купували зарання і за готівку. Мельники відкривали так звані кредити торговцям борошном. Ринок борошна був повільним і тому капітал рухався досить повільно. Торгівля мукою знаходилась не в руках монополістів, а в руках дрібних торговців.

Отож як бачимо, 150 років тому Волинь була дещо інакшою, ніж сьогодні в плані торгівлі зерном. Активну роль в цьому питанні відігравали водні артерії, також головні ринки знаходились в волинських містечках, які сьогодні стали звичайними селами. Луцьк і Ковель не завжди були головними в плані торгівлі, першість довгий час тримав Устилуг, який порівнювали із одним із найбільших європейських портів Європи Данцигом…

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024