Події і свята 24 липня

24 Липня 2019, 08:35
1902

Доброго ранку, дорогі читачі!

Нині середина тижня, середа, 24 липня.

24 липня День ангела відзначають Ольга, Аркадій, Олена.

Сьогодні православні християни відзначають День пам’яті святої рівноапостольної княгині Ольги.

Усім відома знаменита літописна розповідь про помсту Ольги древлянам за вбивство її чоловіка князя Ігоря. З 945 по 962 рік вона обіймала великокняжий князівський престол, упорядкувала збирання данини, організувала погости – опорні пункти Київської влади над величезними підпорядкованими їй територіями. 957 року Велика княгиня відвідала Константинополь і прийняла там християнство. Вона спробувала християнізувати Русь, але 962 року була усунута від влади своїм войовничим сином Святославом, який опирався на язичницьку знать. Через чверть століття бабусин намір утілив у життя Володимир Великий.

Рівноапостольна свята княгиня Ольга, за підрахунками церковних дослідників і генеологів, є праматір’ю понад 60 християнських святих.

Найперше – це її онук, уже згаданий рівноапостольний Хреститель України-Руси Володимир Святославич. (Рівноапостольні – це лик православних святих, особливо прославлених проповідуванням Євангелія й наверненням народів у християнську віру). Православними святими є чотири правнуки рівноапостольної Ольги з числа синів Володимира Великого. Це страстотерпці (святі, що потерпіли страждання за обставин, безпосередньо не пов'язаних зі сповіданням християнської віри) князі Борис і Гліб. Це благовірний (тобто святий із числа монархів) Великий князь Київський Ярослав Мудрий. Це преподобний (святий у чернечому сані) і затворник Судислав, князь Псковський (монаше ім'я – Сава). Серед найвідоміших святих із нащадків рівноапостольних Ольги і Володимира – імена благовірних князів Всеволода та Святослава Ярославичів, Володимира Мономаха, Мстислава Великого, преподобного Миколая Святоші (князя луцького й печерського чудотворця), княжни Єфросинії Полоцької, благовірного мученика і сповідника княза Михайла Чернігівського, князів Олександра Невського і Дмитрія Донського та ще десятків інших князів-Рюроковичів.

Микола Манько зауважує, що в цьому переліку також імена преподобного Федора та благовірного Василя-Костянтина, князів Острозьких – відповідно, прапрадіда і праправнука. День пам'яті першого з них припадає на 24 серпня – отже, князь Федір Острозький є небесним покровителем відкритого цього дня 1916 року музею в нашому місті і проголошеної у 1991 році незалежної Української держави. День пам’яті його праправнука припадає на 26 лютого.

Свята праведна діва Юліанія – княжна Гольшанська з Дубровиці – була онукою Марії Іванівни Острозької – дружини князя Андрія Федоровича Сангушка й сестри знаменитого полководця Констянтина Івановича Острозького. Отже, хоча вона померла у 16-річному віці, свята походила з литовського княжого роду, по бабусі теж належала до нащадків рівноапостольних Ольги й Володимира. А заснований президентським указом від 15 серпня 1997 року Орден княгині Ольги I, II, III ступенів – державна нагорода України для відзначення жінок за визначні заслуги в державній, виробничій, громадській, науковій, освітянській, культурній, благодійницькій та інших сферах суспільної діяльності, вихованні дітей у сім’ї (автор знаків ордена – художник О. Руденко) – кожен може побачити на постійній виставці нумізматики Державного історико-культурного заповідника м. Острога.

Народні прикмети на 24 липня

  1. 24 липня грім прогримів - буде добре риба ловитися
  2. Гулкий грім 24 липня віщує досить сильний дощ
  3. Сяйво Стожар - прикмета, яка пророкує хорошу полювання на ведмедя

Цей день в історії

  • 1015 — у боротьбі за київський престол князь Святополк убив брата Бориса.
  • 1198 — німецькі хрестоносці розбили лівів-язичників у битві при Ризькій горі.
  • 1701 — засновано Детройт. Засновником міста (тоді це було селище для торгівлі хутром) став керівник французьких володінь у Північній Америці Антуан Каділлак, ім'я якого увічнене в марці автомобіля.
  • 1751 — сенат видав указ про підпорядкування Коша Запорозької Січі гетьманові й надіслав його до канцелярії К. Розумовського.
  • 1911 — американський археолог Гайрем Бінгем відкрив у Перу «втрачене місто» Імперії Інків Мачу-Пікчу, який служив чи то притулком для останнього імператора, чи то укриттям для «дочок Сонця» від конкістадорів.
  • 1918 — гетьман Павло Скоропадський затвердив закони про загальну військову повинність і кримінальну відповідальність з перевищення максимально встановлених цін і спекуляцію.
  • 1923 — під час мирної конференції у Лозанні (1922—1923 рр.) підписано мирний договір, згідно з яким встановлювалися кордони Туреччини в Європі та Малій Азії.
  • 1981 — в Італії заборонена діяльність усіх масонських лож і таємних товариств.
  • 1990 — уперше перед будинком Київської міської ради поруч із державним прапором УРСР піднято національний синьо-жовтий прапор.
  • 1991 — урочисте відкриття пам'ятної таблиці в Батурині в пам'ять про гетьмана Івана Мазепу.
Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024