Кореччина: маєток Стецьких потрапив в «Паспорт мандрівника»

09 Серпня 2019, 14:51
3085

Історичний комплекс, розташований на берегах річки Стави у селі Великі Межиричі Корецького району, що на #РівненщиніТуристичній.

За переказами, садибу Ян Стецький отримав, вигравши в карти у 1773 році. Колись на її місці була невелика фортеця. Руїни фортеці розібрали, використавши залишки як будівельний матеріал. У 1789 році Стецький починає будувати свій палац на рештках старого замку.

Архітектор Домінік Мерліні, звів палац у своєму улюбленому стилі – класицизм. Про нього ходила слава, як про найкращого королівського архітектора. Маєток Стецьких був двоповерховою віллою, біля палацу був унікальний ботанічний сад із озером. У склад маєтку входили палац, два флігелі, будинки для челяді, стайня, псарня, фільварки, костел із родовим склепом.

#НаВласніОчі всю ту красу можна побачити, на гравюрах білоруського художника та письменника Наполеона Орди. Закінчилося панування Стецького досить сумно – у 1831 році до містечка увійшла російська царська армія та відібрала у власника і поселення, і резиденцію.

Ви можете, отримати марку в #ПаспортМандрівника відвідавши палац, який зараз працює як НВК «Школа-інтернат».

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024