Кореччина туристична: як виглядає маєток Стецьких зсередини

31 Серпня 2019, 13:05
3160

Маєток Стецьких  розташований  у селі Великі Межирічі. На жаль, двері палацу закриті для пересічного мандрівника. Тому  не всі знають як виглядає споруда із  середини.

Фото із сайту Рівне 1.

Історія Великих Межиричів почалася з будівництва замку, який не зберігся до наших днів. Визначною подією для місцевості був 1605 рік – отримання магдебурзького права. 

В середині XVII століття Межирічі входило в структуру козацьких об’єднань. А вже в 1774 Великі Межирічі чи то купує Ян Стецький у Францішека Любомирського, чи то виграє в карти у пана Яблонського


Маєток Стецьких був двоповерховою віллою у стилі класицизму, збудованою за проектом італійця Домініка Мерліні. Окрім того біля палацу був унікальний ботанічний сад із озером. 

 Яна Стецького  звинуватили у антиросійській діяльності і відібрали маєток, де створили казенне містечко. 


Згодом імператор Олександр ІІ повернув палац Стецьким, який пробув у їх власності до 1939 року.

Вже після Другої світової війни тут створили інтернат, а тепер будівлі належать спецшколі – інтернату. 
Нині центральний вхід в палац має не такий багатий вигляд як раніше. І лише незвичні для сьогодення числа нагадують про те, що споруді дуже багато років. 



Ян Стецький полюбляв проводити у своєму маєтку бали. Саме так виглядала зала, де проходили поміщицькі танці. Зараз сюди можна потрапити лише сходами для прислуг. Адже основний вхід через аварійний стан небезпечний. 



Неймовірно красива споруда поруч з якою розташований гарний парк, міг стати чудовим місцем для проведення дозвілля не тільки місцевого населення, а любителів мандрів.

Сподіваємося на те, що архітектурну пам'ятку таки встигнуть зберегти для майбутніх нащадків. 






 

 

 

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024