Події і свята 8 вересня

08 Вересня 2019, 09:47
677

Доброго ранку, дорогі читачі!

8 вересня День ангела відзначають Адріан, Аттик, Наталія, Сісіньо.

В Україні сьогодні професійне свято працівників нафтової, газової та нафтопереробної промисловості України. День нафтовика і газовика, а також працівників нафтопереробної промисловості в Україні відзначають у другу неділю вересня. В 2019 році День працівників нафтової, газової та нафтопереробної промисловості України припадає на 8 вересня.

У світі 8 вересня Міжнародний день грамотності. Це один з міжнародних днів, що відзначаються в системі Організації Об’єднаних Націй. Відзначається щорічно відповідно до рішення 14-ї сесії ЮНЕСКО 1.141.

А ще нині Міжнародний день солідарності журналістів. Це свято було засновано в 1958 році в Бухаресті, на 4 конгресі міжнародної організації журналістів. За задумом депутатів конгресу, у цей день журналісти всіх країн і видань повинні демонструвати світові свою згуртованість, особливо в справі захисту своїх прав.

8 вересня Православна церква вшановує пам’ять ранньохристиянської мучениці Наталії, яка мешкала в Никомедії на початку IV століття. Її батьки були благочестивими християнами. Наталія вийшла заміж за багатого і знатного юнака Адріана, який був язичником. Сама ж дівчина залишалася таємною християнкою.

За часів гоніння на християн в Нікомедію прибув римський імператор Максиміліан. За його наказом 23 християн піддали жахливим мукам. Адріан був свідком мук, і його здивувало ангельське терпіння, з яким віруючі переносили всі випробування, що випали на їх долю. Він став розпитувати людей про Бога. Під час розмов з мучениками Божа благодать торкнулася доброї і розумної душі Адріан. Він увірував в Христа і був готовий померти за Нього. Мучителі закували його в ланцюги і відправили до в’язниці.

Наталія дізналася про це і зраділа, що чоловік її впізнав Христа. Вона прийшла до нього в темницю і припала до його ніг, розповідала про вічне блаженство, що його очікує. Через деякий час Адріана закатували до смерті. Наталія теж незабаром померла.

У давнину казали: «Петро і Павло (12 липня) на годину день вкоротив, Ілля Пророк (2 серпня) дві стягнув, а Адріан і Наталія три утягли, каналії».

У народі 8 вересня називали Вівсяница, оскільки підходив час для збору вівса. Перший сніп за традицією 8 вересня завжди несли до хати і ставили під образом. Робітники і господар сідали за стіл, а господині належало пригостити їх спеціальною стравою з вівсянки. Також 8 вересня день пекли млинці. Всі страви запивали брусничним або вівсяним киселем. Намагалися обов'язково пригостити коней, насипаючи їм багато вівса - вважалося, що це допоможе худобі бути міцною і здоровою.

Народні прикмети на 8 вересня:

  1. Заморозки вранці 8 вересня віщують ранню і холодну зиму.
  2. Багато горобини - скоро буде мороз, а восени, швидше за все, часто стануть йти дощі.
  3. Якщо людина народилася 8 вересня, то в якості талісмана рекомендують носити оберіг з яшмою.
  4. 8 вересня не опало листя берези і дуба - чекай сувору зиму.

Цей день в історії:

  • 1514 — Битва під Оршею між 30-тисячним військом князя Костянтина Острозького, гетьмана Великого князівства Литовського та 80-тисячним московським військом.
  • 1522 — завершено першу навколосвітню подорож, почату під керівництвом Фернана Магеллана. Із 5 кораблів Магеллана назад повернувся лише один — під командою Хуана Елькано. Інша дата, що зустрічається в різних джерелах, — 6 вересня
  • 1791 — у паризькому Луврі художники вперше виставили на огляд свої картини
  • 1888 — відбувся перший матч Англійської футбольної ліги
  • 1914 — біля села Воля-Висоцька (тепер Жовківський район, Львівська область) штабс-капітан Петро Нестеров здійснив перший в історії повітряний таран, під час якого загинув і він, і екіпаж австрійського літака.
  • 1944 — перше бойове застосування нацистської «зброї відплати» — «Фау-2». Ракети запускали з голландського узбережжя на Париж (вранці) і Лондон (увечері)
  • 1993 — створено Всесвітню організацію міст культурної спадщини ЮНЕСКО. Відзначається як День солідарності міст Світової культурної спадщини
  • 2005 — Президент України Віктор Ющенко своїми указами відправив у відставку уряд Юлії Тимошенко, а також звільнив із займаних посад секретаря Ради національної безпеки і оборони України Петра Порошенка, голову СБУ Олександра Турчинова, президента Національної телекомпанії України Тараса Стецьківа та голову Державної митної служби Володимира Скомаровського. Того ж дня В. Ющенко призначив виконувачем обов'язків прем'єр-міністра України Юрія Єханурова.
  • 2005 — російське ВАТ «Газпром» і німецькі концерни BASF AG і E.ON AG підписали в Берліні угоду про будівництво Північно-Європейського газопроводу (Nord Stream), траса якого пройде через акваторію Балтійського моря (в обхід України, Білорусі та країн Балтії).
Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024