Яке сьогодні свято і чого не можна робити: події і свята 10 вересня

10 Вересня 2019, 08:45
816

Сьогодні 253-й день року за григоріанським календарем – до закінчення року залишилося 112 днів. Іменинники – Анна (Ганна), Анатолій, Опанас, Веніамін, Григорій, Захар, Гнат (Ігнат), Іларіон, Йосип (Іосип, Осип), Леонтій, Макар, Нестор. Міжнародний день пам'яті жертв фашизму, Всесвітній день запобігання самогубствам, в Гібралтарі відзначають Національний день.

Православне свято 10 вересня

У православній церкві 10 вересня вшановують пам'ять святої Анни Пророчиці і святого Сави Крипецького. Анна народилася в Єрусалимі і була благочестивою вдовою, яка належала до тієї категорії обраних, які прийняли Ісуса Христа у дитячому віці, коли Марія та Йосип вперше прийшли з ним в храм.

Народні прикмети на 10 вересня і чого не можна робити

У народі день 10 вересня називали Скиртником, оскільки завершувалася остання збирання хлібів. 10 вересня вивозили з полів снопи, які укладали в копиці (скирти), з чим, власне, і пов'язана назва свята. Прибирали коноплю і збирали урожай яблук. Говорили, що свататися в цей день не варто, оскільки, за прикметами, це обіцяє біду.

Важливі, цікаві події в історії і світі 10 вересня

У 1839 році в Москві відбулася урочиста закладка Храму Христа Спасителя на згадку про перемогу у Вітчизняній війні 1812 році.

У 1894-му в Лондоні оштрафований перший водій за водіння автомобіля в нетверезому стані – таксист Джордж Сміт. Не впоравшись з керуванням, він в'їхав у двері будинку. Штраф склав один фунт стерлінгів.

У 1918-му журналіст і історик Чарльз Репінгтон перший назвав поточну війну «Першою світовою».

10 вересня 1960 на Білому морі з підводного човна Б-67 виконаний перший в СРСР прицільний успішний пуск балістичної ракети Р-21 з-під води.

У 1977 році туніський іммігрант Хаміда Джандубі, засуджений як вбивця, став останнім страченим на гільйотині злочинцем у Франції. Через чотири роки гільйотина як знаряддя страти буде заборонена.

У 1989 році Угорщина відкрила свої західні кордони для біженців зі Східної Німеччини, що означало перший прорив «Берлінської стіни».

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024