Всенародний день батька: події і свята 15 вересня

15 Вересня 2019, 08:36
1428

Доброго ранку, дорогі читачі!

Сьогодні неділя, 15 вересня.

15 вересня День ангела святкують Антон, Богдан, Демид, Іван, Ксенія (Оксана), Леонід, Микола, Михайло, Пилип, Руфина, Серафима, Федір, Феодосій, Юліан, Юлій.

Нині відзначають Всенародний день батька! У наші дні День Батька відзначають у багатьох країнах світу на офіційному рівні. В Україні ініціаторами цього свята виступили МГО «Міжнародний Центр Батьківства» та Всеукраїнський громадський комітет з підтримки сім’ї та відповідального батьківства за підтримки Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту. Під час прес-конференції, що проводилася ініціаторами Всенародного Дня Батька в Україні 18 вересня 2009 року в УНІАН, було оголошено, що кожну третю неділю першого осіннього місяця (вересня) стає датою, коли українське суспільство виказує своє особливе шанування цим загальнолюдським сімейним і державним цінностям.

У церкві 15 вересня шанували пам'ять мученика Маманта, його батьків Руфіни і Феодота. Відомо, що мати і батько Маманта були людьми знатними, але навіть незважаючи на це, вони не змогли уникнути сумної долі - під час гонінь і переслідувань прихильників християнської віри їх уклали в темницю, де обидва померли. Перед смертю Руфіна народила дитину, яку передоручила Богу. Маленького Маманта взяла на виховання одна багата вдова по імені Амієвих, яка також поховала і його батьків. Амія зробила все, щоб виростити Маманта християнином, дала йому гарну освіту. Юнак міг похвалитися талантом красномовства, а тому, вирішив стати проповідником.

У народі цю дату вважали нещасливим днем і старалися без зайвої потреби навіть не виганяти худобу з двору.

Народні прикмети на 15 вересня

  1. Червоний захід - за прикметами, скоро вдарять перші морози
  2. Дощ іде 15 вересня - осінь буде сухою
  3. Якщо людина народилася 15 вересня, то в якості талісмана йому слід носити нефрит.

Цей день в історії:

  • 1893 — У Джерсі-Сіті (США) почала виходити газета «Свобода» — перше україномовне видання в США.
  • 1917 — Тимчасовий уряд проголосив Росію республікою.
  • 1924 — Татарбунарське повстання.
  • 1941 — Розпочались масові арешти нацистами членів ОУН-Бандери по всій території України та в еміграції.
  • 1944 — У Києві відкрито оновлений Державний музей західного і східного мистецтв (тепер це Музей мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків).
  • 1959 — Розпочався державний візит до США голови Ради міністрів СРСР Микити Хрущова.
  • 1968 — В рамках радянської програми висадки людини на Місяць в СРСР запущено космічний апарат «Зонд-5», котрий вперше у світі облетів навколо супутника і повернувся на Землю.
  • 1971 — У Ванкувері створено екологічну організацію «Грінпіс». Перша акція — протест проти американських ядерних випробувань біля Аляски
  • 1991 — У Києві на площі Богдана Хмельницького відбулося Всеукраїнське народне віче на підтримку Акту про державну незалежності України.
  • 1991 — Верховна Рада України скасувала ухвалу Севастопольської міської ради про російський статус міста.
  • 1994 — Україна приєдналась до Конвенції «Про „відмивання“, пошук, арешт і конфіскацію доходів, отриманих злочинним шляхом».
  • 2008 — банкрутство «Lehman Brothers».
Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024