Всесвітній день моря: події і свята 26 вересня

26 Вересня 2019, 08:46
936

Доброго ранку, дорогі читачі!

Наш великий недолік в тому, що ми занадто швидко опускаємо руки. Найвірніший шлях до успіху – весь час пробувати ще один раз. Тому не здавайтесь!

26 вересня День ангела святкують Корнилій, Леонтій, Микола, Олександр, Петро.

Сьогодні «професійне свято» тих, хто любить море – Всесвітній день моря. Це один з міжнародних днів у системі Організації Об’єднаних Націй. Відзначається з 1978 року за рішенням Х сесії Асамблеї Міжурядової морської консультативної організації (ИМКО) в останній четвер вересня. Мета Всесвітнього дня моря привернути увагу міжнародної громадськості до того, який непоправний збиток морям і океанам наносять перелов риби, забруднення водоймищ і глобальне потепління. Два найбільш важливі завдання - підвищення безпеки на морі і попередження забруднення морського середовища, зокрема нафтою.

26 вересня в світі ще відзначають Міжнародний день боротьби за повну ліквідацію ядерної зброї (International Day for the Total Elimination of Nuclear Weapons). Він є одним з міжнародних свят в системі Організації Об’єднаних націй і був заснований в грудні 2013 року відповідною резолюцією Генеральної Асамблеї ООН (№ A / RES / 68/32). Головна мета встановлення цієї дати – привернення уваги світової спільноти до необхідності глобального ядерного роззброєння та інформування громадськості про переваги ліквідації ядерної зброї. Адже одна з основних задач людства – досягнення миру і безпеки на планеті без ядерної зброї.

Щороку з 2001 року в цей день відзначають Європейський день мов, щоб підтримувати мовне розмаїття, двомовності європейців і розвиток викладання різних мов у світі. День проголосила Рада Європи, заручившись підтримкою ЄС в Європейський рік мов (2001).

У церкві 26 вересня вшановують пам'ять святого Корнилія, який жив у I столітті на території Риму. У Новому Завіті сказано, що відомий він своєю праведним життям, але був «благочестивим і боїться Бога» – саме так називали людей, що були язичниками, шанували Бога Ізраїлю, але не були членами іудейської громади.

Кажуть, що після Корнилія коріння не росте, а гине тільки. Саме тому, 26 вересня прагнули закінчити всі роботи в полі, зібрати урожай. Зазвичай залишали виключно ріпу. Пояснювалося це сильними заморозками, які були вранці. Люди зазначали, що 26 вересня відлітають у вирій останні граки. Зазвичай Корнилія – 26 вересня – уважали останнім днем осені.

Народні прикмети на 26 вересня

  1. Якщо людина народилася 26 вересня, то його талісманом є малахіт
  2. Дощ пішов 26 вересня - у наступному році, згідно з прикметами, буде гарний врожай
  3. Якщо 26 вересня йде дощ, погода найближчі дні буде похмурою.
  4. Відлетіли граки – можна чекати снігу.

Цей день в історії:

  • 1530 — засновано місто Чебоксари — нині столиця Чувашії.
  • 1580 — англійський пірат Френсіс Дрейк завершив друге у світі навколосвітнє плавання.
  • 1687 — внаслідок обстрілу Афін венеціанською армією частково зруйновано Парфенон.
  • 1815 — герцог Рішельє призначений прем'єр-міністром і міністром закордонних справ Королівства Франція.
  • 1913 — у Києві почався суд у справі Бейліса.
  • 1919 — війська Нестора Махна прорвали фронт Добровольчої армії і здійснили зухвалий рейд у напрямку Бердянська і Таганрога.
  • 1930 — польська влада заборонила діяльність Пласту.
  • 1941 — закінчилася Київська стратегічна оборонна операція, яка тривала 82 доби.
  • 1960 — Кеннеді і Ніксон провели між собою перші в історії виборів президентів США телевізійні дебати.
  • 1960 — Кастро Фідель виголосив найдовшу промову в історії ООН (4 години 29 хвилин).
  • 1969 — вийшов останній студійний альбом гурту «Бітлз» «Abbey Road».
  • 1991 — встановлено консульські відносини між Україною й Австрією.
  • 1995 — Україна прийнята до Ради Європи.
  • 2001 — день народження польської Вікіпедії.
  • 2012 — убивство в ТРЦ «Караван». Підозрюваний Ярослав Мазурок вбив трьох охоронців і ранив одного співробітника торгового центру.
  • 2017 — пожежа на складі боєприпасів в Калинівці. У зону ураження вибухонебезпечних речовин і предметів, які знаходилися на цих військових складах потрапили населені пункти у радіусі п'яти км
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024