Всесвітній день архітектора: події і свята 7 жовтня

07 Жовтня 2019, 09:04
1798

Доброго ранку, дорогі читачі!

«Восени якось особливо хочеться жити, і тремтячі від туману вулиці здаються розчиненими в часі...»

7 жовтня День ангела святкують Антон, Степан, Владислав, Текля (Фекла).

Сьогодні Відзначають Міжнародний день лікаря.

З ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я в перший понеділок жовтня відзначається Міжнародний день лікаря. Це день солідарності та активних дій лікарів усього світу. В 2019 році Міжнародний день лікаря припадає на 7 жовтня.

Ще нині Всесвітній день архітектора.

Це свято було засноване Міжнародним союзом архітекторів (МСА). У 1985 році на зборах МСА було вирішено щорічно святкувати всесвітній день архітектури в перший понеділок липня. У 1996 році Міжнародний союз архітекторів, на своїй 20-ї генеральної асамблеї в Барселоні, прийняла резолюцію про перенесення святкування Всесвітнього дня архітектури на перший понеділок жовтня. В 2019 році Всесвітній День архітектора припадає на 7 жовтня.

У цей день Православна церква шанує пам’ять первомучениці Теклі, послідовниці апостола Павла, яка зазнала багато страждань за свою святість і чистоту дівочу. У віці 18 років вона звернулася в християнську віру, усвідомлено ставши нареченою Жениха Небесного.

Християнська віра допомогла Теклі перенести всі страждання і муки від гонителів християн і від чоловіків, які посягали на її дівоцтво (свята відрізнялася прекрасною зовнішністю). Її намагалися спалити на багатті, але пішов дощ з градом і вогонь погас. Теклу не розшматували й дикі звірі, а лише покірно лизали їй ноги. П’яні хлопці хотіли збезчестити святу діву, але Господь розгорнув перед нею гору і вкрив її від переслідувачів в печері. Свята рівноапостольна Текла дожила до 90 років, зцілюючи стражденних духом і плоттю, проповідую Істину і багатьох звертаючи до віри.

У день Теклі жінки намагалися хоч трохи попрясти, щоб надалі охоту до цієї справи мати. З цієї причини свята в народі називається Фёклой-запрядальной.

Ще 7 жовтня копали буряки. Ця дата була останнім днем збору боровиків. У цей день прийнято було весілля грати. Вважалося, що тоді шлюб буде міцним і щасливим.

Народні прикмети на 7 жовтня:

  1. Якщо птиці низько до землі летять, то зима буде рання і холодна.
  2. Якщо багато жолудів, то зима буде м’якою, а наступний рік – врожайним.
  3. Грім в цей день обіцяє теплу і безсніжну зиму.
  4. Якщо білка від хвоста до голови линяє, зима буде холодна. Якщо навпаки, то довга і сльотава

Цей день в історії:

  • 1253 — коронація в Дорогочині галицько-волинського князя Данила Романовича королівською короною, надісланою від Папи Римського Іннокентія IV.
  • 1620 — біля Могилева османи й татари розгромили військо Речі Посполитої, що відступало після Цецорської битви. Загинув великий коронний гетьман Станіслав Жолкевський, поліг Михайло Хмельницький та в полон потрапив його син Богдан.
  • 1806 — у Великій Британії вперше запатентовано копіювальний папір.
  • 1879 — Австро-Угорська імперія уклала таємну угоду з Німецькою імперією — перший крок у створенні Троїстого Союзу.
  • 1920 — перші сто жінок прийняті до Оксфордського університету.
  • 1938 — у Третьому Рейху оголошено, що всі паспорти євреїв будуть позначатися літерою J.
  • 1943 — Остапа Вишню звільнили з ув'язнення в радянських таборах.
  • 1950 — війська ООН вступили на територію Північної Кореї.
  • 1952 — отримано патент на штрих-код.
  • 1958 — радянський супутник зробив перші знімки зворотного боку Місяця.
  • 1988 — у Ризі вперше з 1940 року підняли латвійський національний прапор.
  • 1990 — в Ізраїлі в зв'язку з погрозами Саддама Хусейна піддати країну газовій атаці почали видавати населенню протигази.
  • 1997 — засновано Українську універсальну біржу в Полтаві.
  • 1999 — британські вчені оголосили про можливе існування 10-ї, найвіддаленішої і найбільшої, планети Сонячної системи.
  • 2001 — в небо піднявся перший вертоліт незалежної України — АК1-3, політ здійснив заслужений льотчик-випробувач СРСР Полуйчик Станіслав Дем'янович.
  • 2001 — у відповідь на проведені 11 вересня теракти в Нью-Йорку і Вашингтоні та після відмови руху Талібан видати США Осаму бін Ладена, звинуваченого в їх організації, о 19.27 за київським часом американські війська почали операцію «Відплата», завдавши ракетно-бомбових ударів по стратегічних позиціях талібів у Афганістані. З підтримкою дій США виступили керівники Великої Британії, Німеччини та Росії.
  • 2007 — 4-й президент Чеченської Республіки Ічкерія Доку Умаров проголосив на території Північного Кавказу Ісламську Державу Імарат Кавказ.
Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024