Свято Покрови та День захисника України: дати 14 жовтня

14 Жовтня 2019, 08:31
914

Доброго ранку, дорогі читачі!

Сьогодні понеділок, 14 жовтня, ще один вихідний.

14 жовтня День ангела святкують Олександр, Ананій, Віра, Готія, Григорій, Домнин, Донат, Євагрій, Іван, Каст, Михайло, Петро, Прим, Роман, Сава, Сатурнін, Януарій.

В Україні відзначають День захисника України. Це свято, що відзначають 14 жовтня у день святої Покрови Пресвятої Богородиці водночас із Днем Українського козацтва. З 2015 року є державним святом і неробочим днем.

У церкві сьогодні святкують Покрову. Повна назва свята – Покрова Пресвятої Богородиці. Це головне осіннє свято, історія якого бере початок з подій далекого 910 року в Константинополі

Під час всеношної молитви серед вірян у храмі перебували св. Андрій Блаженний і його учень Єпіфаній, яким явилася Пресвята Богородиця, що пливла у повітрі в ясному небесному сяйві в оточенні ангелів і святих. Разом із Богородицею вони побачили Іоанна Хрестителя та Івана Богослова.

Богоматір помолилася разом із вірянами, після чого зняла зі своєї голови блискуче покривало, яскравіше за сонячні промені, і простягнула над усіма людьми, що перебували в церкві. Тим самим Покров Богородиці захистив їх від ворогів видимих і невидимих.

Дивовижне явище Пресвятої Богородиці з покровом у руках підбадьорило греків і додало їм сил у тяжкій боротьбі проти сарацинів, в якій вони здобули перемогу, і місто було врятовано від ворогів.

На Русі свято Покрова Божої Матері було встановлене за князя Андрія Боголюбського приблизно в 1164 році. Також храми на честь Покрова Божої Матері почали будуватися в XII столітті.

Народні прикмети 14 жовтня:

  1. Якщо на Покрову відлітають журавлі, то зима буде ранньою і холодною.
  2. Якщо дуб і береза на Покрову скинуть усе листя, то рік буде легкий, а якщо не все - до суворої зими.
  3. До Покрови - осінь, після Покрови - зима.
  4. Звідки на Покрову вітер дме, з того боку і чекай на перші морози.
  5. Якщо на Покрову вітер південний - зима буде теплою, північний і східний - холодною, західний - сніжною.
  6. Якщо на Покрову падає сніг, то і на Дмитра (8 листопада) піде сніг, а якщо снігу не буде, то і на Катерини (7 грудня) снігу не буде.
  7. Якщо перший сніг до Покрови випаде, то зима не скоро прийде.
  8. Яка погода на Покрову, такою вся зима буде.

Цей день в історії:

  • 1066 — битва при Гастінгсі. Військо Вільгельма Завойовника розбило армію короля Гарольда II. Після цього Вільгельм став королем Англії і засновником нової династії англійських королів.
  • 1770 — Заснування Олександрівської фортеці (з 1806 р. — м. Олександрівськ, з 1921 р. — м. Запоріжжя).
  • 1811 — заснування Кубанського козачого хору.
  • 1838 — в трьох львівських церквах отець Микола Устиянович, разом з отцями Маркіяном Шашкевичем та Юліаном Величковським, уперше в Королівстві Галичини та Володимирії виголосив свої проповіді українською мовою.
  • 1942 — Офіційна дата народження Української Повстанської Армії, сформованої протягом 1942 року із розрізнених повстанських загонів бандерівського крила ОУН.
  • 1943 — вигнання нацистських окупантів з м. Запоріжжя.
  • 1970 — у Гаазі прийнято Міжнародну конвенцію про боротьбу з незаконним захопленням повітряних суден, яка набула чинності рівно через рік
  • 2006 — керівництвом Академії сухопутних військ ім. Гетьмана Петра Сагайдачного прийнято в цей день відзначати день видового військового навчального закладу Сухопутних військ.
Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024