Всесвітній день макаронів: події і свята 25 жовтня

25 Жовтня 2019, 09:52
1226

Доброго ранку, шановні читачі!

На календарі 25 жовтня. Прийшла та пора, коли осінь змиває останні яскраві барви природи з лиця землі. Та нехай негода вирує тільки за вікном і ніколи не потрапляє у ваші домівки та серця.

День ангела 25 жовтня святкують Іван, Макар, Тарас, Федот.

Нині Всесвітній день макаронів.

Хоча винахід макаронів приписують китайцям, не можна заперечувати, що саме італійська паста є сьогодні найпопулярнішим видом макаронних виробів. Тому не дивно, що перший у світі Світовий конгрес макаронних виробів пройшов саме в Італії. Він відбувся 25 жовтня 1995 в Римі. Експерти з усього світу зібралися, щоб обговорити всі переваги цього чудового продукту, роблячи акцент на його культурній та кулінарній значущості. Також, щоб сприяти популяризації макаронів, був заснований Всесвітній день макаронів, який ми в результаті маємо задоволення відзначати щорічно 25 жовтня.

У церкві 25 жовтня почитали пам'ять трьох мучеників: Прова, Андроніка і Тераху, які постраждали за віру в Христа під час гонінь, організованих імператором Діоклетіаном, відомим своєю нетерпимістю до прихильників християнського вчення. Трьох проповідників схопили і привели до імператора на суд. Коли вони не побажали відректися від віри в Христа, то були піддані численним тортурам, які стійко терпіли. Правитель, втративши віру в те, що можна переконати ув'язнених, розпорядився кинути їх у рів з дикими тваринами, але хижаки їх не зачепили. І тоді трьом мученикам відрубали голови.

Також в церкві 25 жовтня почитали святого Андрона, який був в уявленні народу мудрим звіздарем. Не дивно, що виникло так багато прикмет, заснованих на спостереженні за зірками в цей день.

Вважалося, що 25 жовтня не можна голосно сміятися, оскільки так можна прикликати біду та нещастя. Якщо 25 жовтня стукали у двері будинку, то не можна було питати «Хто там-», аби нещастя в будинок не впустити. Цього дня господині готували кашу, оскільки крупа у селян асоціювалася з зірками, яких було так само багато. Кашу 25 жовтня заправляли олією для дорослих і варенням для дітей.

Народні прикмети на 25 жовтня:

  1. Тьмяні зірки 25 жовтня - до тепла, а яскраві - до сильних морозів. Якщо зірки трохи мерехтять, то, швидше за все, найближчим часом піде сніг.
  2. Багато зірок 25 жовтня - чекай доброго врожаю.
  3. Вітер дме з Півночі - чекай похолодання, а з Півдня - буде тепло.
  4. Поривчастий або слабкий вітер, який постійно змінює напрямок - за прикметами, дуже довго триматиметься похмура погода.

Цей день в історії:

  • 1586 — Шотландська королева Марія Стюарт засуджена до смерті.
  • 1762 — Катерина II повеліла заселити малообжиті райони Російської імперії та Гетьманщинии іноземцями.
  • 1839 — У Манчестері виданий перший у світі залізничний розклад.
  • 1897 — Перший футбольний матч зіграний у Російській імперії.
  • 1921 — розпочався Другий зимовий похід армії УНР під командуванням Юрія Тютюнника.
  • 1929 — Курс проданих напередодні на Нью-йоркській біржі 13 мільйонів акцій впав на 90 %, що викликало паніку у Нью-Йорку та інших містах світу. Цей день увійшов у історію як «чорна п'ятниця» і став початком економічної кризи, що охопила розвинуті західні держави.
  • 1941 — німецько-румунські війська прорвали оборону червоноармійських військ на Ішуньських позиціях і прорвалися в Степовий Крим; червоноармійські війська залишили з боями районні центри Слов'янськ і Харцизьк.
  • 1948 — в Чехословацькій республіці засновані виправно-трудові табори.
  • 1955 — Після виведення окупаційних (радянських) військ парламент Австрії прийняв закон про її постійний нейтралітет.
  • 1962 — Микита Хрущов в особистому посланні до Джона Кеннеді погодився вивести з Куби радянські ракети у випадку відмови США від захоплення Куби.
  • 1978 — Американський президент Рональд Рейґан підписав законопроект про виділення коштів на виробництво нейтронної бомби.
  • 1990 — Прийнята декларація про державний суверенітет Казахської РСР, у якому казахська національність оголошена домінуючою.
  • 2015 — Місцеві вибори в Україні 2015 та Вибори до Парламенту Польщі 2015. Україна зупинила пряме авіасполучення з Росією.
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024