Олександрійський патріархат офіційно визнав Православну церкву України

09 Листопада 2019, 12:53
Патріарх Олександрійський Феодор Другий 566
Патріарх Олександрійський Феодор Другий

Один з найавторитетніших у православному світі Олександрійський патріархат офіційно підтвердив визнання автокефалії ПЦУ.

Патріарх Олександрійський і всієї Африки Феодор Другий на урочистій службі в єгипетському Каїрі згадав серед інших глав автокефальних помісних православних церков також главу ПЦУ, митрополита Київського і всієї України Епіфанія. Про це інформує Радіо Свобода, посилаючись на авторитетне православне агентство Romfea.

У мережі з'явився відеозапис з літургії, під час якої  у Диптиху звучить ім’я Блаженнійшого Митрополита Епіфанія, яке Патріарх особисто проголошує під час поминання на Великому вході.

Потому Секретаріат Олександрійського патріархату оприлюднив офіційну заяву про визнання ПЦУ.

«Головний Секретаріат Патріархії Олександрії і всієї Африки поширив офіційне повідомлення, де сповіщається про визнання Патріаршого і Синодального Томосу Вселенського Патріархату про автокефалію Української Церкви та включення імені Предстоятеля Православної Церкви України Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія до Диптиху для поминання», – йдеться у дописі архієпископа Чернігівського Євстратія Зорі. 

Офіційна заява
Офіційна заява

З реакцією на визначну історичну подію не забарився і предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній.

«Щиро радіємо звісткам з Африки: Олександрійський Патріархат офіційно визнав автокефалію Православної Церкви України. Тож у цей чудовий день ми радіємо довершенню повноцінного братнього єднання між нашими Помісними Церквами. Це надзвичайно велика честь – відчувати справжню братерську підтримку від одного з найдавніших Патріархатів, першого за честю після Вселенського Патріархату. Упевнений: попереду у нас насичена та благотворна співпраця  у любові, мирі та єдності, якими нас благословив Господь», – йдеться на офіційній сторінці діяча у Facebook.

Олександрійський патріархат є одним із чотирьох найдавніших історичних православних патріархатів і одним із найавторитетніших у православному світі, він посідає друге місце після Вселенського патріархату в диптиху – традиційному переліку помісних православних церков. ПЦУ як остання за часом створення така церква має в диптиху наразі останнє, 15-е місце.

Таким чином, Александрійський патріархат став уже третьою з 15 помісних православних церков, які на цей час визнали ПЦУ. 

Нагадаємо, нещодавно Елладська церква визнала канонічність автокефалії ПЦУ.

 

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024