Міжнародний день бухгалтера: події та свята 10 листопада

10 Листопада 2019, 07:49
2003

Доброго ранку, дорогі читачі!

На календарі неділя, 10 листопада. Будь собою, інші ролі зайняті. – Оскар Уайльд

10 листопада День ангела відзначають Анна (Ганна), Арсеній (Арсен), Валентина, Георгій (Юрій), Дмитро, Іван, Максим, Мануїл, Неоніла, Микола, Парасковія (Параскева), Степан, Терентій, Февронія, Фотій.

У світі сьогодні Міжнародний день бухгалтера — професійне свято бухгалтерів, яке відзначають щорічно 10 листопада. Вперше було впроваджено у 1972 році під назвою День бухга́лтерської кар'є́ри. 1976 року цю назву замінили сучасною.

Дата святкування була обрана через те, що саме 10 листопада 1494 року венеційський математик Луки Пачолі видав книгу «Summa de Arithmetica, Geometria, Proportioni et Proportionalita» («Все про арифметику, геометрію і пропорції»). У ній поміж іншого містився докладний опис бухгалтерських ордерів, системи щоденного зведення дебету і кредиту, обліку активів, пасивів, капіталу тощо. Завдяки цій книзі Луку Пачолі прозвали «батьком бухгалтерії». Міжнародний день бухгалтера відзначають у багатьох частинах світу за винятком деяких країн пострадянського простору. Зокрема, в Україні національний День бухгалтера святкують 16 липня.

У церкві 10 листопада вшановують пам'ять святої Параскеви, яка жила на території малої Азії приблизно в III–IV столітті. Народилася Параскева в родині багатого сенатора, але при цьому самостійно вирішила вести аскетичний спосіб життя і звернулася до Бога. Під час гонінь, організованих імператором Діоклетіаном щодо прихильників християнського вчення, була заарештована, піддана тортурам і з відтятою головою, оскільки не побажала відректися від своєї віри. У народі ім'я Параскеви стали поєднувати з ім'ям богині П'ятниці, яку вважали покровителькою матерів і жінок.

Народні прикмети на 10 листопада

  1. Листя з вишні 10 листопада ще не опало - сніг, навіть якщо він випав, то скоро розтане
  2. Не можна мити голову, купатися, прати і взагалі, виконувати роботу, яка була б пов'язана з водою. Однак, якщо дитина хворіла, потрібно було відвести його до джерела, щоб змити недугу
  3. Перший витріпаний льон обов'язково потрібно освятити в церкві
  4. Не можна в цей день мити підлогу - після смерті в помиях валятися доведеться
  5. Не можна чистити димохід на Параскеву - це до нещастя
  6. Вагітна жінка не повинна в цей день давати грошей в борг, оскільки так у чужі руки вона віддасть долю своєї дитини

Цей день в історії:

  • 1663 — укладені Батуринські статті.
  • 1708 — поголовне винищення населення та цілковите зруйнування міста Батурина московським військом.
  • 1723 — за наказом імператора Петра І в Санкт-Петербурзі заарештували Павла Полуботка, чернігівського полковника, наказного гетьмана Лівобережної України (1722–1724). Був ув'язнений у Петропавлівській фортеці, де й помер.
  • 1764 — Катерина ІІ скасувала гетьманство, передавши всю повноту влади в Гетьманщині президенту Малоросійської колегії Петру Рум'янцеву.
  • 1918 — Австрія відмовилася від Галичини на користь Польщі.
  • 1926 — У Берліні відкритий Український науковий інститут.
  • 1928 — у Києві відкрито будинок-музей Тараса Григоровича Шевченка.
  • 1945 — Створена Всесвітня федерація демократичної молоді.
  • 1962 — заснування української Почесної варти.
Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024