Всесвітній день шопінгу: події і свята 11 листопада

11 Листопада 2019, 07:57
1063

Доброго ранку, дорогі читачі!

На календарі понеділок, 11 листопада.

10 листопада День ангела відзначають власники таких імен: Віктор, Філіп, Наум, Кирило, Андрій, Євген, Олексій, Кузьма, Леонід, Павло, Василь, Микола, Іван, Анастасія, Анна, Марія.

11 листопада відзначають свято Анастасії Овечниці і Авраамія Овчара (Вівчарне свято), свята Анастасія допомагає в роботі з вовняною пряжею. Настася, як її прозвали в народі, піклується про баранів і овець, про овчарів, і про тих, хто з овечої вовни пряде вовняні нитки, валяє валянки, шиє теплий одяг, виготовляє сукно.  На новгородських іконах часто святих Анастасію і Параскеву зображують разом.

11 листопада в південних регіонах закінчували стригти овець. Ще в цей день вирушали до церкви, щоб помолитися заступниці і покровительці вівчарів – святої Анастасії. Вівчарів в цей день пригощали гостинцями, бажали їм міцного здоров’я і довгого життя. Якщо 11 листопада вважався днем вівчарів і пастухів, то 12 листопада вітали рибалок і мисливців.

Також сьогодні відзначають:

Всесвітній день шопінгу

Це свято ще не дуже відоме, але, як тільки люди дізнаються про цю подію, то швидко стають в ряди його прихильників. Все почалося в 2009 році, коли інтернет-майданчик «Alibaba Group» з Піднебесної здійснив маркетинговий хід під назвою «Всесвітній День Шопінгу», провівши на своїх ресурсах (і зокрема в інтернет-магазині AliExpress.com) розпродаж, де знижки в 50% були нормою. 

Присвячене це «свято» було до Дня Холостяка, який відзначається в Китаї також 11 листопада. Організатори планували, що ця подія стане щорічним заходом, коли запропонована користувачеві значну знижку, від розміру якої «неможливо відмовитися», перетворить його тим самим у покупця. І не помилилися, дуже швидко до цієї ініціативи приєдналися і інші великі інтернет-майданчики.

Міжнародний день енергоощадження

11 листопада за ініціативою міжнародної екологічної мережі «Шкільний проєкт з використання ресурсів та енергії» (SPARE) оголошено Днем енергоощадження (International Day of Energy Saving).

День перемир’я

У цей день у всьому світі відзначається День пам’яті загиблих у Першій світовій війні, офіційно відомий як День перемир’я.

Так, 11 листопада 1918 року Компьєнсьтким перемир’ям, що означав капітуляцію Німеччини, коли закінчилася Перша світова війна, яка тривала чотири роки і три місяці. У її вогні загинуло майже 10 мільйонів осіб, близько 22 мільйонів було поранено. Варто відзначити, що за всю історію таких втрат людство не знало. 

Народні прикмети:

  • Якщо 11 листопада господар стада віддячить пастуха, то цілий рік його вівці будуть цілими і неушкодженими.
  • Якщо вовки нишпорять по полях, то буде біда. Можливий неврожай, голод чи війна.
  • Щоб сім’я була міцною і дружньою, 11 листопада всі її члени повинні зібратися разом.
  • Якщо дівчина в цей день одягне коралове намисто, то буде щасливою і коханою. А якщо намисто повісити вдома на видному місці, то житло буде захищено від злих духів.
  • Цей день не варто проводити в компанії малознайомих людей. Можливі сварки на рівному місці.
  • Дитину одну залишати не можна, інакше трапиться з нею неприємність.

Події:
1215 – скликаний найбільший в історії середньовіччя Латеранський Вселенський собор.
1702 – загін запорізьких козаків визволив від облоги Речі Посполитої Білу Церкву.
1790 – у Королівство Великої Британії з Китаю вперше завезені хризантеми.
1830 – проголошена держава Бельгія.
1859 – у світ вийшла поема Тараса Шевченка «Марія».
1917 – український полк, сформований з делегатів III Всеукраїнського військового з’їзду, придушив більшовицьке повстання в Києві.
1983 – студент Массачусетського університету Фред Коен продемонстрував перший у світі комп’ютерний вірус.
1987 – картина Ван Гога «Іриси» продана за рекордну суму — $53,6 млн

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024