День студентів і фермерів: свята й дати 17 листопада

17 Листопада 2019, 09:22
738

Доброго ранку, дорогі читачі!

Сьогодні неділя, 17 листопада.

Піднесеного вам настрою та вдалого дня! Нехай душа буде молодою і спраглою до знань. Студентів - зі святом!

17 листопада День ангела відзначають Оникій, Єрм (Ермій, Ермей), Іван, Клементина, Меркурій, Никандр, Порфирій, Симон, Федір.

Сьогодні відзначають Міжнародний день студента – свято молодості, жаги до життя та великих звершень.

Історія свята розпочалася 1939 року в Празі, коли під час розгону поліцією і підрозділами СС мирної демонстрації з нагоди 21 річниці створення Чехословацької Республіки був тяжко поранений студент медичного факультету Ян Оплетал. 11 листопада він помер. Його похорон, який проходив 15 листопада, перетворився у протест проти окупації, у якому взяли участь тисячі людей. Знову дійшло до сутичок з поліцією. Наступного дня у Берліні відбулася нарада за участю Адольфа Гітлера, на якій було прийнято рішення закрити чеські вищі навчальні заклади «на три роки», хоча насправді вони відкрилися тільки після перемоги над нацизмом. Майно університетів підлягало конфіскації. 17 листопада відбулися масові арешти чеських студентів у Празі та інших університетських містах.

На своїх зборах 1941 року в Лондоні Міжнародна Рада Студентів прийняла заяву, у якій день 17 листопада в пам'ять про події в Чехії було оголошено Міжнародним днем студентів. Відтоді міжнародне студентство просуває ідею визнання 17 листопада міжнародним днем студентів на рівні ООН.

У наш час цей день не є траурним чи пам'ятним, а просто святом молодих, талановитих амбітних людей, дружної студентської спільноти.

2019 року на 17 листопада випадає День працівників сільського господарства України. Українське законодавство не обійшло своєю увагою це важливе професійне свято. Згідно з Указом Президента України № 428/93, датованим 7 жовтня 1993 року, професійне свято працівників сільськогосподарського та агропромислового комплексу, організацій і підприємств по переробці сільгоспсировини, обслуговуючих та заготівельних підприємств і харчової промисловості, зберіг цю славну традицію і відзначається як і раніше, у третю неділю листопада. Це і День фермера і свято всіх аграріїв.

У світі нині ще Всесвітній день пам’яті жертв дорожніх аварій. Мета цього дня полягає в тому, щоб вшанувати пам’ять жертв дорожньо-транспортних аварій та висловити співчуття членам їх сімей, а також ще раз нагадати державам про необхідність забезпечити безпеку дорожнього руху. Серед основних причин ДТП - перевищення швидкості, вживання алкоголю, відсутність програм технічного огляду транспортних засобів та пристроїв, що забезпечують безпеку водіїв і пасажирів.

17 листопада вшановується пам'ять пресвітера Ермея і єпископа Мирського Нікандра. Обидва мученики, згідно з переказами, були учнями святого Тита, який, у свою чергу, був учнем апостола Павла. Нікандр і Ермей прославилися тим, що активно займалися проповідуванням і поширенням християнського вчення, багатьох язичників їм вдалося навернути в свою віру. Проте правителі дізналися про діяльність Ермея і Нікандра, після чого заарештували їх і вимагали зректися своєї віри на користь язичництва. На це проповідники відповіли відмовою, за що були піддані численним мукам.

Народні прикмети на 17 листопада

  1. Мишей більше, ніж зазвичай - прикмета, що буде холодна зима
  2. В молодий Місяць сніг випав - скоро він розтане
  3. Якщо в новий Місяць встановилася певна погода, то вона буде триматися до кінця місяця
  4. Ліс 17 листопада здається здалеку чорним - чекай відлиги
  5. Білі круги навколо сонця - за прикметами, чекай сніжну бурю
  6. Не можна нічого виносити з дому - втратиш щастя
  7. Не можна давати грошей у борг навіть найближчим друзям і родичам
  8. Для захисту від злих сил можна насипати на підвіконня трохи горобини
  9. Не потрібно грати весілля 17 листопада, укладати угоди або судитися, знайомитися з новими людьми - ці справи не будуть успішними і користі не принесуть.

Цей день в історії:

  • 1663 — укладені т. зв. «Батуринські статті» між гетьманом І. Брюховецьким та московським урядом що дещо обмежували гетьманську владу в Україні на користь московського царя.
  • 1804 — Засновано університет у Харкові.
  • 1939 — тисячі студентів міста Праги та їхніх викладачів вийшли на вулиці міста, протестуючи проти нацистської окупації, але були арештовані й розстріляні або відправлені в концтабори. На пам'ять про цю подію Україна, згідно з Указом Президента (№ 659/99, від 16 червня 1999), разом із світовою спільнотою відзначає День студента.
  • 1943 — війська 1-го Українського фронту на 2 дні здобули місто Коростень Житомирської області, увечері того ж дня червоноармійські сили вибиті з райцентру Попільня
  • 1948 — введено в експлуатацію газопровід Дашава — Київ, діаметром 500 мм і довжиною 509 км. Офіційний день заснування «Київтрансгазу».
  • 1953 — Відкриття доступу в мавзолей Леніна — Сталіна.
  • 1959 — Південноафриканьска компанія «Де Бірс», Йоганнесбург, починає виготовлення штучних діамантів.
  • 1966 — у ніч з 16 на 17 листопада 1966 р. зареєстрований найбільший метеорний дощ: метеори потоку Леонідів (з'являються регулярно через кожні 33,25 року)
  • 1969 — В Гельсінкі починаються радянський-американські переговори по обмеженню стратегічних озброєнь.
  • 1970 — Після м'якої посадки на поверхню Місяця в районі Моря Дощів космічної станції «Місяць-17» в подорож по супутнику Землі відправляється «Місяцехід-1».
  • 1994 — Верховна Рада України скасувала Декларацію про суверенітет Криму (Постанова ВРУ № 250/94-ВР «Про виконання Постанови Верховної Ради України „Про політико-правову ситуацію в Автономній Республіці Крим“»).
  • 2000 — Україна ніколи не буде ядерною державою, заявив експрезидент України Леонід Данилович Кучма на зустрічі із студентами Інституту міжнародних відносин Київського національного університету ім. Т. Шевченка.
  • 2001 — Один з трьох пілотів-терористів з Гамбурга за день до нападу на США написав докладний прощальний лист своїй подрузі до Бохум.
  • 2001 — Колишній президент Афганістану Бурхануддін Раббані повернувся до Кабула через п'ять років після того, як був зміщений рухом «Талібан».
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39