Всесвітній день інформації: події і свята 29 листопада

29 Листопада 2019, 07:46
806

Доброго ранку, дорогі читачі!

Сьогодні п'ятниця, 29 листопада.

29 листопада День ангела святкують Матвій, Сергій, Василь, Віктор, Дмитро, Семен, Федір.

Нині Всесвітній день інформації. З метою сприяння формуванню, розробці та координації єдиного світового інформаційного простору, в якому вже зараз перебуває вся світова спільнота, була створена громадська організація - Міжнародна академія інформатизації, яка з 1994-го року отримала статус асоційованого члена при департаменті громадської інформації Організації Об’єднаних націй, а починаючи з 1995-го року, стала Генеральним Консультативним органом Соціального і Економічного Рад ООН. В рамках цієї міжнародної академії проводиться значна науково-практична робота, організовуються Міжнародні форуми, відкриті для всіх країн і народів, дискусії та ділові зустрічі, круглі столи та міжнародні конференції. Щорічно, в останню п’ятницю листопада проводяться так звані юзвішінскіе читання, в рамках яких відзначається Всесвітній День Інформації.

В 2019 році Всесвітній день інформації припадає на 29 листопада.

У Православній церкви 29 листопада вшановують пам’ять одного з дванадцяти апостолів – Левія Матвія, інформації про походження і життя якого дуже мало. До зустрічі з Ісусом він був митарем – збирав мито. Після знайомства з Христом залишив своє заняття і пішов за Учителем. Версій його кончини кілька. За одними джерелами, його вбили в шістдесятих роках в Ефіопії, за іншими – в м. Іераполіс. Також існує версія, що апостола стратили в римській фортеці Апсарос, що знаходиться в Грузії.

Левія Матвія вважають автором Євангелія від Матвія, написаного арамейською мовою. Апостола часто зображували на іконах і творах мистецтв. Караваджо написав три картини з його життя. Також Матвій є одним з персонажів роману Булгакова «Майстер і Маргарита».

Народні прикмети на 29 листопада:

  1. Якщо в цей день іде сніг, то почнуться сильні хуртовини.
  2. Вітряна погода – до холодної і сніжної зими.
  3. Якщо за вікном мороз, то і зима суворою буде.
  4. Якщо ж за вікном дощик іде, то зима буде теплою і сирою.
  5. Хмари низько по небу пливуть – до холоднечі.
  6. Чим тепліше погода, тим холодніше зима буде.
  7. Сніг, який випав в цей день, може пролежати до весни.
  8. Якщо вітер сильно розбушувався, то потрібно в його напрямку кинути жменю крупи, тоді погода нормалізується.
  9. Одягнути на Матвія речі навиворіт – до невдачі.
  10. У будинку свистіти не можна, інакше таргани заведуться, а позбутися від них буде непросто.
  11. На столі не сиди – біда трапиться.
  12. 29 листопада не можна ходити в одній шкарпетці, тапочці або панчосі, інакше помре хтось із родичів.
  13. З людиною через поріг не розмовляйте, а то посваритеся.

Цей день в історії:

  • 1830 — у Варшаві почалось Листопадове повстання 1830—1831.
  • 1899 — засновано іспанський футбольний клуб «Барселона».
  • 1929 — американський пілот Річард Берд з трьома компаньйонами першим у світі перелетів Південний полюс літаком.
  • 1945 — югославська скупщина проголосила Югославію Федеративною Народною Республікою
  • 1947 — Генеральна Асамблея ООН ухвалила рішення про розділення підмандатної території Палестини і створення там незалежних єврейської й арабської держав. Наслідком цього рішення стала поява Держави Ізраїль.
  • 1959 — церемонію вручення нагород «Ґреммі» вперше показали по американському телебаченню. Серед лауреатів були Френк Сінатра та Дюк Еллінґтон.
  • 1963 — президент США Ліндон Джонсон підписав розпорядження про заснування Комісії на чолі з Верховним суддею Ерлом Ворреном для розслідування замаху на президента Джона Кеннеді, вчиненого тиждень перед тим.
  • 1990 — Рада Безпеки ООН прийняла резолюцію, яка дозволяла застосувати проти Ірака силу у разі, якщо він не виведе свої війська з Кувейту до 15 січня 1991 року.
  • 1994 — Верховна Рада України ратифікувала Конвенцію про охорону біологічного різноманіття, підписану 11 червня 1992 у Ріо-де-Жанейро.
  • 1996 — міжнародний трибунал з колишньої Юґославії виніс свій перший вирок. До 10 років тюремного ув'язненння був засуджений хорват Дражен Ердемович, визнаний винним у злочинах проти людяності під час громадянської війни в Боснії.
  • 1999 — з метою запровадження атрибутів української державності Указом Президента № 1507/99 було постановлено, що офіційними символами глави держави є: Прапор (штандарт) Президента України, Знак Президента України, Гербова печатка Президента України, Булава Президента України.
  • 2007 — депутати від виборчих блоків «БЮТ» та «Наша Україна — Народна Самооборона» створили коаліцію у новообраній Верховній Раді 6-го скликання
Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024