Юріїв день: свята та прикмети 9 грудня

09 Грудня 2019, 09:05
919

Доброго ранку, дорогі читачі!

Знайди мету, ресурси знайдуться. – Магатма Ганді

9 грудня День ангела відзначають: Афанасій, Василь, Георгій, Данило, Іван, Ілля, Інокентій, Михайло, Назар, Микола, Петро, Тихон, Юліан, Яків.

9 грудня православні віряни відзначають річницю освячення храму великомученика Георгія Побідоносця в Києві. Як відомо, Георгій вважається одним із найбільш шанованих святих. Одним із найвідоміших посмертних чудес святого Георгія є вбивство списом змія в Бейруті. За легендою, коли потворі на поталу віддали царську дочку, з’явився Георгій на коні і проколов змія списом.

Якщо людина збиралася у далеку дорогу 9 грудня, то необхідно було обов’язково замовити молебень в церкві. Також слід роздати всі борги, інакше все життя ходити в боржниках доведеться. Оскільки Георгія вважали захисником домашніх тварин, молилися святому про безпеку і здоров’я худоби, щоб їх дикі звірі не чіпали. Були поширені обряди на цю тему. Наприклад, 9 грудня кидали вугілля у воду, а потім кілька жаринок відносили у хлів, де були домашні звірі та птахи.

Юріїв день для наших предків був досить важливим святом: у цей день під час кріпосного права селяни мали можливість переходити від одного господаря до іншого. Але дана традиція була скасована Борисом Годуновим в кінці XVI століття. Напевно, багато хто з вас чули прислів’я «Ось тобі, бабусю, і Юріїв день», що позначає втрачені можливості.

Прийнято вважати, що для того, щоб жити в достатку і не мати боргів, то обов’язково потрібно позбутися від боргів або розплатитися за рахунками до свята Єгора Холодного (9 грудня).

Сьогодні також День благодійництва в Україні

Щороку у другу неділю грудня українці відзначають День благодійності. Це національне свято, присвячене всім людям, хто займається благодійною діяльністю, було встановлено Указом президента України Віктора Ющенка № 1220/2007 від 13 грудня 2007 року. 

Міжнародний день боротьби з корупцією

Саме 9-11 грудня 2003 року в мексиканському місті Меріда відбулась політична конференція високого рівня, на якій була підписана Конвенція ООН проти корупції. Україна ратифікувала угоду 18 жовтня 2006 року. Згідно з Конвенцією ООН проти корупції та Конвенції Ради Європи про кримінальну відповідальність за корупцію (1999), корупція – це зловживання державною владою для одержання вигоди в особистих цілях, в цілях третіх осіб і груп, а також різні форми незаконного привласнення публічних коштів для приватного використання. Крім того, до корупційних явищ належить і непотизм (кумівство, сімейність).

Міжнародний день пам’яті жертв злочину геноциду

Сьогоднішня дата була обрана в зв’язку з тим, що в цей день в 1948 році була прийнята Конвенція про попередження злочину геноциду і покарання за нього. Мета Дня – підвищувати обізнаність світової громадськості про саму Конвенцію, а також належним чином вшановувати пам’ять людей, які стали жертвою геноциду та недопущення подібних злочинів у подальшому.

Приймаючи цю резолюцію без голосування, всі 193 держави-члени тим самим підтверджують, що кожна окрема держава є відповідальною за захист свого населення від геноциду, що така відповідальність передбачає попередження цього злочину, зокрема й підбурювання до нього.

Фундатором дослідження геноциду був Рафал Лемкін. Саме він і запровадив цей термін у 1943-му році.

Народні прикмети:

Холодний день – зима буде суворою.
Недалеко від будинку вовк виє – сильні морози будуть.
Стійка заметіль протягом усього дня – раннє напування бджіл буде.
Випав іній 9 грудня – буде гарний урожай.
Північний вітер віщує морози.

Визначні події в Україні та світі:

1842 — у Петербурзі відбулася прем’єра опери Михайла Глінки «Руслан і Людмила».
1905 — у Франції прийнято закон про розділення церкви та держави.
1909 — створений футбольний клуб «Боруссія» (Дортмунд).
1917 — у Криму створений курултай, вищий орган кримських татар.
1918 — Директорія УНР ухвалила постанову про скасування законів гетьманського уряду в галузі робітничого законодавства й відновила закон про восьмигодинний робочий день.
1929 — Газета «Правда» вперше висунула гасло «П’ятирічку — у чотири роки!»
1948 — Генеральна Асамблея ООН ухвалила Міжнародну конвенцію про попередження злочину геноциду й покарання за нього.
1968 — у Сан-Франциско на професійній конференції Дуглас Карл Енгельбарт вперше публічно продемонстрував винайдені ним або в його лабораторії комп’ютерну мишу і гіпертекст.
1991 — Михайло Горбачов виступив проти створення СНД
1994 — у Північній Атлантиці біля Канади зазнало аварії і затонуло суховантажне судно Чорноморського пароплавства «Сальвадор Альєнде». Двоє членів екіпажу врятовані, 7 загинуло, 22 пропали безвісти.
1997 — зробили перший телефонний дзвінок у мережі мобільного зв’язку «Київстар»
2004 — Набрали чинності ухвалені Верховною Радою України закони про зміни до Конституції та особливості проведення голосування 26 грудня на виборах президента України.
2007 — в Ялті відкрито пам’ятник Тарасу Шевченку.
2011 — заявила про закриття українська студія GSC Game World, яка розробила відомі ігри S.T.A.L.K.E.R. i Козаки. S.T.A.L.K.E.R. 2, проекти компанії були заморожені.

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024