У Морозівці зоозахисники вимагали арештувати вбивцю собаки

13 Грудня 2019, 15:16
2017

У селі Морозівка, що на Кореччині, зоозахисники з Києва та Рівного провели акцію «Живодерів за ґрати». А все через один інцидент, який нещодавно стався у цьому селі.

Кримінальне провадження за фактом жорстокого поводження із твариною відкрили поліцейські у Корецькому районі. Інформацію про знущання та смерть собаки у селі Морозівка оприлюднили в місцевій групі «Корець онлайн». 

У ході перевірки працівники поліції з’ясували, що подія сталась у неділю, 8 грудня. Правоохоронці встановили, що молода вівчарка проживала на місцевій пилорамі, власник якої приглядав за псом. Того дня собака задушила чотири курки 55-річного жителя Морозівки та ще дві – у його сусіда. Це розлютило 55-річного чоловіка, отож він заманив вівчарку до себе на подвір’я та двічі вдарив її по голові металевою арматурою.

Як пояснив поліцейським господар будинку, собака впала, однак була жива. Вранці наступного дня чоловік відвіз пса до пилорами. Зважаючи на травми, власник підприємства вирішив застосувати евтаназію та придбав відповідний укол. Відповідно до розтину, від удару у вівчарки стався перелом черепу, внаслідок чого випало око.

Дослідивши обставини події, слідчі Корецького відділення поліції за цим фактом внесли відомості за частиною 1 статті 299 Кримінального кодексу України (жорстоке поводження з тваринами). Наразі 55-річний житель села Морозівки спілкується з поліцейськими. Вирішується питання про повідомлення йому про підозру у вчиненні злочину. Досудове розслідування триває. Санкція статті передбачає покарання – арешт строком до шести місяців або обмеження волі на строк до трьох років.

Цей випадок набув широкого резонансу. Доки поліція розбирається в ситуації, зоозахисники вирішили влаштувати акцію протесту «Живодерів – за ґрати!». У середу, 11 грудня, до Морозівки приїхали зоозахисники на чолі із засновницею благодійного фонду «Маленькі серця» Юлією Петренко.

Об 11:00 захисники тварин були біля сільської ради, де поспілкувалися із сільським головою Наталією Гоштою. Як пояснили приїжджі, метою їхнього візиту є саме цей випадок жорстокого поводження із твариною. Але, перш за все, вони хочуть допомогти у розв'язанні питання стерилізації бездомних тварин.

« Сьогодні ми хочемо інформувати вас, що є така безплатна програма стерилізації тварин, яку можемо організувати, але просимо вашої підтримки, допомоги, співпраці. Про це потрібно інформувати людей. Спочатку ми зможемо домовитися із мобільною ветеринарною допомогою, яка на базі пересувного автомобіля зможе провести за два-три дні близько п’яти десятків стерилізацій-вакцинацій. Це питання будемо підіймати з рівненськими волонтерами, зоозахисні бригади працюють по всій Україні. Важко, навіть, уявити як це відбувалося. Слід було розв'язувати проблему іншим способом. Компенсувати розірваних курей мав би господар тварини», – зазначила Юлія Петренко.

Ситуацію прокоментувала й сільська голова Наталія Гошта.

«Досить неприємний випадок стався у нашому селі. Я не можу зрозуміти вчинку людини. Хоч це хороші люди. Я двадцять років працюю на посаді сільської голови, знаю кожного у селі. Це нормальні люди, мають дітей та онуків. Та де взялася ця агресія, просто не розумію. Не кожна людина, у плані коштів, може собі дозволити стерилізацію тварин. Запропонований метод стерилізації благодійниками підтримуємо. Тож спільно шукатимемо вихід із ситуації. Працюватимемо над цим питанням», – сказала сільська голова.

Батько місцевої жительки Марії Бобровської у справі проходить як свідок. Жінка каже, що, з його слів, все відбувалося не так, як стверджують зоозахисники.

«Баба побачила, вони вийшли і нагнали цього собаку. Тато приходить додому і там кури розірвані. Там було сім курок. Той самий собака, у тата теж дві собаки, вони роблять мерву, собаки не реагують. Кури розірвані, а він стрибає на людей. Захищалися. Я кажу, неправильно зробили, стукнули, але просто такий бруд виляли, він за своє життя кроля ніколи не міг вбити, били свиню – він виходив. Завжди збирав собак, котів, а зробили з нього «ізвєрга»», –  розповіла Марія Бобровська.

Селяни засуджують вчинок чоловіка, але й говорять, що проблема безпритульних собак їх дуже турбує і просять вирішення. 

Ні господар собаки, ні винуватець інциденту ситуації, що склалася, не коментують. 

Іванна ГОТЛІБ

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024