Що святкуємо 25 грудня: Різдво Христове за григоріанським календарем

25 Грудня 2019, 08:31
1005

Доброго ранку, дорогі читачі!

Сьогодні вже 25 грудня, середа.

Кожен день особливий і неповторний. Кожен день містить щось таке, що більше не повториться. Нехай у вашому житті будуть насправді цінні речі!

25 грудня День ангела відзначають Авксентій, Олександр, Амонафа, АНФ, Мардарій, Розумник (Синезій), Спиридон, Ферапонт.

Сьогодні святкують Різдво Христове за григоріанським календарем. 

Святкувати Різдво 25 грудня вирішили на Ефеському церковному соборі в 431 році. Потім свято запровадили в Константинополі.

1582 року Папа Римський Григорій XIII запровадив григоріанський календар. Наразі він — усталений у світі як міжнародний стандарт. Але в Константинополі пропозицію перейти на нове літочислення відкинули, вважаючи, що це «не відповідає канонічним правилам святкування Великодня». Лише після проведення Всеправославного конгресу в 1923 році в Стамбулі більшість помісних православних церков почали святкувати Різдво 25 грудня.

У православній церкві 25 грудня вшановується пам'ять святого Спиридона Триміфунтського, який жив на території Кіпру в III-IV ст. У дитинстві Спиридон, навіть незважаючи на роки, вів праведне життя і щиро вірив у Бога, був доброзичливим і чуйним. За добрі справи він був нагороджений цілительским даром, а також міг виганяти бісів. Після смерті своєї дружини Спиридон став єпископом міста Тримифунта на Кіпрі.

Згідно з переказами, одного разу трапилася досить тривала посуха, і святитель з допомогою молитви зміг викликати дощі. Своїм прикладом Спиридон показував, як має поводитися справжній християнин, був працьовитим і добрим. Також він дбав про суворе дотримання церковних правил і збереження тексту Священного Писання в незмінному вигляді.

25 грудня називали Переворотом і навіть говорили, що Спиридон сам повертає сонце так, щоб воно не сховалося від людей. 

Народні прикмети на 25 грудня

  1. Яка погода на 25 грудня, такою вона буде і 31 грудня.
  2. Похмурий ранок - чекай ранню весну.
  3. Горобці 25 грудня в гнізда тягнуть пух - незабаром вдарять сильні морози.
  4. Вітер різко змінює свій напрямок - чекай багатого урожай гречки в наступному році.
  5. Сонечко грає - прикмета до того, що Святки будуть ясними.
  6. Гілки ялівцю згинаються - буде хуртовина.
  7. Худобу 25 грудня в стійло проситься - чекай снігопаду.

Цей день в історії:

  • 336 — У Римі відбулося перше документально підтверджене святкування Різдва.
  • 1492 — Каравела «Санта-Марія», на якій Христофор Колумб доплив до берегів Америки, налетіла на рифи біля берегів Гаїті через недбалість вахтового матроса. Індіанці допомогли зняти з судна цінний вантаж, гармати і продовольство, але корабель врятувати не вдалось.
  • 1559 — Після смерті Павла IV новим Папою під іменем Пій IV обраний Джованні Анджело Медичі. В період його понтифікату закінчився Тридентський собор.
  • 1582 — іспанський король Філіп II заснував першу в Європі математичну академію.
  • 1741 — Андерс Цельсій, шведський астроном і математик винайшов шкалу вимірювання температури.
  • 1923 — Вперше на новорічній ялинці в Білому домі (Вашингтон) засвітили електричну гірлянду.
  • 1926 — Відбувся установчий з'їзд Союзу українок Канади.
  • 1975 — В Києві відкрили пам'ятник І.Котляревському.
  • 1991 — Відставка Горбачова з поста Президента СРСР.
  • 1991 — Президент США Джордж Буш у зверненні до американського народу заявив, що Сполучені Штати визнають незалежність України і готові негайно встановити з нею дипломатичні відносини. Незалежність України визнали Вірменія, Ізраїль, Іран, Мексика, Таджикистан, Туніс.
  • 1992 — Міністерство юстиції України зареєструвало Українське добровільне культурно-просвітницьке правозахисне благодійне товариство «Меморіал» ім. Василя Стуса.
  • 2002 — У Голосіївському місцевому суді Києва завершився процес над 18 членами УНА-УНСО, учасниками масових заворушень 9 березня 2001. Їх засудили на різні терміни позбавлення волі (чотирьох — умовно).
Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024