Свята й прикмети 26 грудня: день, коли не можна лаятися

26 Грудня 2019, 09:20
709

Доброго ранку, дорогі читачі!

Сьогодні четвер, 26 грудня. До Нового року 5 днів!

Завдяки хворобам розуміємо ціну здоров'я, стикаючись зі злом, починаємо цінувати добро, завдяки навантаженням пізнаємо справжню цінність відпочинку. Нехай життєві уроки будуть легкими й доречними! 

26 грудня День ангела святкують Аза, Анастасія, Аріс, Аркадій, Арсеній, Гаврило, Євген, Євстрат (Євстратій), Лукія, Мардарій, Никодим, Орест, Елеонора.

У церкві 26 грудня вшановується пам'ять ченців Євстратія, Євгенія, Авксентія, Ореста, Мардарія, які постраждали за віру в Христа приблизно в IV століття в Севастії. Першим муки прийняв Оксентій, пресвітер Аравійської церкви, який був укладений язичниками в темницю. Воєначальник Євстратій, побачивши, з якою витримкою і стійкістю заарештований переносить страждання, також оголосив себе християнином і був підданий аналогічним мукам. Згодом Євстратій та Оксентій були страчені. Далі про віру в Христа заявили також молодий воїн Орест і простолюдин Мардарий, після чого були засуджені до смерті. 

У народі говорили про те, що саме 26 грудня відьми збираються на посиденьки і радяться між собою про те, як схопити сонце і знищити його. Не можна було лаятися 26 грудня, оскільки відьма на голову прямо з неба впаде. 

Народні прикмети на 26 грудня:

  1. Якщо ясного дня з'являється лапатий та голкастий іній — чекай різкого похолодання і хуртовини.
  2. Яка погода 26 грудня, таким і січень буде
  3. Якщо 26 грудня дуже сонячно, то в наступні дні погода буде морозною і ясною.
  4. Якщо  сороки по снігу скачуть, значить, незабаром варто чекати потепління.

Цей день в історії:

  • 1783 — Француз Себастьян Ленорман уперше в Європі продемонстрував псевдопарашут.
  • 1825 — У Петербурзі відбулося повстання декабристів на Сенатській площі.
  • 1870 — Завершилось будівництво 13-кілометрового тунелю Фрежюс — першого залізничного тунелю під Альпами, який з'єднав Італію та Францію.
  • 1898 — П'єр і Марія Кюрі відкрили радіоактивний елемент радій
  • 1918 — було проголошено відновлення УНР і сформовано уряд держави — Раду Народних Міністрів УНР
  • 1931 — У Токіо засновано автомобільну компанію Dat Jidosha Seizo, перейменовану наступного року в «Nissan». Першою продукцією компанії були автомобілі і вантажівки, що випускались під торговою маркою Datsun.
  • 1946 — У Лас-Вегасі відкрився готель «Фламінго», побудований знаменитим гангстером Багсі Сігелом. З цього дня почалося перетворення Лас-Вегаса на світову столицю грального бізнесу.
  • 1974 — В СРСР оголошено про видачу паспортів сільським жителям.
  • 1991 — Рада Республік Верховної Ради СРСР провела своє останнє засідання і прийняла декларацію, якою констатувала факт припинення існування Радянського Союзу.
  • 2004 — найбільш смертоносний землетрус у сучасній історії. Стався в Індійському океані, на північ від острова Суматра.
  • 2004 — В Україні проведено Переголосування другого туру 26 грудня 2004, на якому перемогу здобув Віктор Ющенко
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024