Щоб було смачно і безпечно: як правильно обирати рибні консерви

12 Січня 2020, 12:16
Рибні консерви 625
Рибні консерви

Фахівці пояснили, як правильно обирати рибні консерви, щоб не нашкодити здоров'ю. 

Перш за все, необхідно звернути увагу на дату виготовлення і термін придатності продукту. Більшості видів рибних консервів для зберігання досить температури від 0 до 20 градусів Цельсія. Але ікру потрібно зберігати при температурі  від -4 до -6 °С. Про це інформує прес-служба Асоціації рибалок України.

В основному масовий вилов риби поширених видів, таких як горбуша, кета, лосось, ставрида, сайра, скумбрія, проходить з липня по жовтень. Найсмачніші консерви з свіжовиловленої риби. Але це стосується заводів виробників, які знаходяться поблизу місця вилову. На всі інші підприємства сировина потрапляє в замороженому вигляді. Це не впливає на якість, але ми про це повинні знати.

На жаль, ми не можемо знати походження риби в банці. В останні роки почастішали випадки приготування консервів з незаконно виловленої риби. Якщо офіційно виловлена ставрида коштує умовних 100 одиниць, то спіймана піратськими артілями без дотримання температурних режимів при обробленні, зберіганні і перевезенні коштує 30 одиниць. І тому в гонитві за миттєвим прибутком недобросовісний бізнес скуповує цей дешевий, але неякісний продукт, і пускає його в виробництво.

Фахівці Асоціації рибалок України радять звернути увагу на те, скільки риби повинно бути в консервах, про що написано на етикетці. Найчастіше вона просто плаває в чималій кількості зайвої рідини. Позбувшись її, ми отримуємо кілька шматочків риби, яких явно недостатньо для заявленої на етикетці ваги нетто. Ми багато в чому можемо покластися на свій життєвий досвід. Тому при зустрічі з недобросовісним виробником не слід наступати на ті ж «граблі» і вдруге купувати його товар. Благо, сьогодні на прилавку вибір є.

Звичайно, необхідно уважно розглянути банку. Вона не повинна бути роздута (бомбаж), не повинно бути «хлопавки» (опуклість, яка зникає при натисканні в одному і з'являється в іншому місці). Крім цього, не припустимі потьоки на банці,  так само не повинно бути іржі на швах.

Який новорічний стіл без баночки шпротів? При їх приготуванні використовують «фірмово» балтійські шпроти (кільку). Але так само застосовують і іншу маленьку рибку: салаку, молодь оселедця або каспійську тюльку. Консервують в маслі попередньо копчену рибу. Шпроти мають привабливий аромат і вишуканий смак. Але медики попереджують, що вони можуть нести і велику шкоду. При копченні утворюється канцероген бензопірен, який може впливати на появу онкозахворювань. Тому зловживати цими консервами не варто. При рідкісному вживанні шпрот можна нічого не побоюватися.

Протипоказані шпроти при індивідуальній непереносимості, наявності алергії і при подагрі. Не рекомендується їсти шпроти тим, хто хоче схуднути і боїться зайвої ваги, тому що в консервах міститься багато солі і масла.

У консервах з горбуші, кети, скумбрії, тріски, крабів, кальмарів всередині можуть бути маленькі білі кристали фосфорнокислої солі магнію та амонію. Вони нешкідливі, але викликають неприємний хрускіт на зубах.

Якщо при зовнішньому огляді ви не виявили явних ознак неякісного товару, але при відкриванні банки  продукт буде з кислим смаком і запахом, викиньте його.

«Пам'ятайте, рибний продукт повинен бути тільки вищої якості, все інше – сумнівний сурогат, небезпечний для вашого здоров'я», – наголошують фахівці.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024