Іменини в Юлії, Уляни, Сергія, Михайла: події і свята 3 січня

03 Січня 2020, 10:03
1684

3 січня відзначають день пам’яті святої великомучениці Юліанії. 

Наші предки вірили, що нікому не можна бажати здоров'я і щастя цього дня, адже вийте все навпаки Не можна 3 січня підглядати і підслуховувати. А ще 3 січня не варто розмовляти занадто голосно і кричати.

3 січня День ангела відзначають: Михайло, Микита, Сергій, Уляна, Юлія, Юліана. Не забудьте привітати винуватців свята з Днем ангела!

Народні прикмети 3 січня:

- Якщо на світанок є червоним, значить, скоро почнеться заметіль.

- Якщо снігу мало, але морози досить сильні, значить, літо буде посушливим і спекотним. Крім того, за днем передбачали погоду на вересень місяць.

- Якщо на землі лежить багато снігу – рік буде родючим.

- Морозна погода і невелика кількість снігу віщували посушливі дні влітку.

За народними прикметами 3 січня показує погоду на вересень. Яким буде цей день – таким буде перший місяць осені. В ніч з 2 на 3 січня велике значення надавали снам і намагалися їх тлумачити. Якщо вам приснилася птаха – чекайте успіху в справах, будь-яка їжа – бідності, вино – до успіхів у романтичних стосунках. Обніматися з кимось – до розлуки, а бачити кров уві сні – до зустрічі з далекими родичами.

Події 3 січня.

1850-й - інсценування страти учасників гуртка Михайла Буташевича-Петрашевського.

21 петрашевець, включно з Федором Достоєвським, у листопаді були засуджені до розстрілу. На Семеновському плацу їм зачитали вирок. Над головами засуджених переламали шпаги, що означало позбавлення їх дворянського достоїнства. В останній момент перед розстрілом до місця страти під'їхав флігель-ад'ютант царя, Ростовцев, який зачитав рішення Миколи I про заміну страти на каторжні роботи і заслання.

Для Достоєвського покарання замінили 4-річною каторгою з позбавленням усіх прав і наступною здачею в солдати.

Ці десять страшних хвилин письменник описав у романі «Ідіот».

1870 рік – у Нью-Йорку почалося будівництво Бруклінського мосту.

1888-го у Вашингтоні власник фабрики з виробництва паперових цигаркових мундштуків Марвін Стоун отримав патент на соломинку для коктейлів (тоді соломинки виготовляли з паперу).

У 1957-му компанія «Гамільтон» виробила перші у світі електронні годинники.

В 1958 році Аляска стала 49-м штатом США.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024