Порцелянове минуле Корця презентують в музеї Острога

04 Січня 2020, 18:22
Під час екскурсії 3278
Під час екскурсії

Нині у краєзнавчому музеї Державного історико-культурного заповідника Острога діє виставка «Корецька порцеляна XVIII-XIX ст.», де представлені вироби корецької, городницької, баранівської мануфактур.

Історію м. Корця доповнюють картини Володимира Масика, історичні довідки, малюнки з виробами та зразками візерунків посуду цих мануфактур. Ознайомитися із порцеляновим минулим Кореччини відвідувачі музею матимуть змогу до кінця місяця.

Деякі старовинні фарфорові фігури є у фондах музеїв Острога. Для виставки в заповіднику частину виробів привезли з Рівненського обласного краєзнавчого музею. Ще частина представлена у Корецькому районному історичному музеї. Також відомо, що порцеляновий посуд із Корця зберігається у приватних колекціях, які передаються з покоління в покоління, в музеях Кракова і Варшави.

На запрошення депутата Рівненської обласної ради Віталія Ундіра відвідати музей Острога та послухати цікаву розповідь про виготовлення посуду 3 січня завітали депутат Корецької районної ради Микола Бобровський, головний редактор районної газети «Вісник Кореччини» Іванна Готліб. Змістовну екскурсію провів заступник директора Андрій Брижук.

В Україні виробництво порцеляни розпочалося в другій половині 18 століття у Корці. Так, 1784 року князь Юзеф Чарторийський заснував виробництво порцеляни. Виробництво було обладнане 86 верстатами, кількість працівників сягала 1000 осіб. І це дало значний поштовх для розвитку самого міста Корця.

Щомісяця підприємство виготовляло 20 тис. виробів. Фабрика мала свої склади готової фарфорової продукції у Бердичеві Житомирської області, Старокостянтинові Хмельницької області, у Кременці та навіть у Варшаві.

Корецька порцеляна завжди визначалася високим стилем, тому що власники фабрики для того, щоб випускати порцеляну, привозили майстрів, які мали німецьке та французьке походження братів Мезерів, які були хорошими керамістами, добре знали виробництва та уважно ставилися до стилю. У процесі еволюції корецької порцеляни вироби набувають позолоти, важкості.

Пізніше один із братів Михайло Мезер у Баранівці Житомирської області започаткував виробництво фарфорових виробів, де працювали люди з Корця. Це одна із сторінок історії нашого маленького за розмірами, але щедрого своєю історією древнього містечка Корця.

А ще пан Андрій ознайомив із деякими нововведеннями у музеї:

«Маємо таку цікавинку для відвідувачів – кілька робіт із наших колекцій «ожили» у додатковій реальності. За допомогою додатку «ARTIVIVE» створюємо нові виміри мистецтва, пов'язуючи класичне з цифровим. Ми пояснюємо твір мистецтва та розповідаємо історію, що за ним стоїть. Цей новий світ можна розблокувати будь-яким смартфоном або планшетом і отримати емоційне враження».

Щоб скористатися, необхідно встановити додаток «ARTIVIVЕ» та навести смартфон на картину. Так, на іконі «Поклоніння волхвів» можна побачити сяйво Віфлеємської зірки, зимову погоду та пояснення головних елементів. Як це працює, вдалося випробувати на власних телефонах.

Також упродовж зимових канікул у краєзнавчому музеї Державного історико-культурного заповідника Острога всіх охочих запрошують узяти участь у цікавому квесті «Велика загадка зимових канікул в Острозькому замку або Корона князів Острозьких».

Отож завітати у Острозький замок неодмінно варто й корчанам.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024