Свята, іменини та дати: 7 січня – Різдво Христове

07 Січня 2020, 10:30
Фото ілюстративне 2088
Фото ілюстративне

У вівторок, 7 січня, іменини відзначають: Михайло, Костянтин та Федір.

У цей день православні віряни відзначають одне з головних церковних свят – Різдво Христове. Це великий день для всього християнського світу.

Православні сім'ї чекали цього дня весь рік, і підготовка до свята була серйозною. Шість тижнів до нього прийнято було поститися. Зате на Різдво стіл ломився від страв.

Одне з головних місць на ньому займає свинина – і це не дивно, тому що саме до цього дня селяни приурочували забій худоби. Також на свято обов'язково готують кутю, млинці, холодець, заливну рибу, гусака чи качку з яблуками, пироги і пряники.

На Київській Русі святкування Різдва злилося з древнім обрядом – Святками. Так і донині називаються 12 днів між Різдвом і Хрещенням. Святочні традиції мають дохристиянське походження і пов'язані з основним заняттям християн – землеробством.

За звичаєм, цього дня молодь вбиралася в старий одяг, одягала маски і влаштовувала ігрища, а також ходила колядувати.

Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

Народні прикмети на 7 січня:

Відлига на Різдво – весна буде теплою та ранньою.

Морози на Різдво – холодно буде і на Водохреще.

Ясний місяць на небі 7 січня – до сильних морозів.

Цей день в історії:

1610 – відкриття чотирьох найбільших супутників Юпітера Галілео Галілеєм

1839 – День народження фотографії, Франсуа Араго на засіданні Французької академії наук детально доповідає про перший в історії людства оптико-хімічному способі отримання зображень і назвав ім'я його винахідника - художника Луї Дагера.

1928 – Перший політ літака У-2 ( «Кукурузник») конструкції Н. Н. Полікарпова. Після його смерті в 1944 році літак на честь його творця перейменували на По-2. У-2 будувався серійно до 1953 року, всього було побудовано 33000 машин.

1953 – заява президента США Гаррі Трумена про наявність у Сполучених Штатів водневої бомби.

1979 – в'єтнамськими військами повалений режиму Пол Пота у Камбоджі.

1980 – Індіра Ганді знову стає прем'єр-міністром Індії. Другий термін її правління був відзначений конфліктом з сикхами, що проживали, в основному, в штаті Пенджаб.

1989 – принц Японії Акіхіто проголошений новим імператором. В Японії настала нова ера Хейсей.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024