На Рівненщині обговорили перспективний план області

28 Січня 2020, 18:30
1061

На Рівненщині презентували проєкт моделі адміністративно-територіального устрою, він передбачає створення в області 46 ОТГ.

Під час роботи над проєктом врахували нові зміни до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», прийняті Верховною Радою. Вони передбачають створення ОТГ згідно перспективних планів, які розробляються обласною державною адміністрацією згідно з методикою формування спроможних громад, затвердженою Кабінетом Міністрів України. Про це йдеться на сайті Рівненської ОДА.

«Перспективним планом формування територій громад Рівненської області, який покриває 100 % території регіону, передбачено утворення 72-х ОТГ. На сьогодні, на засадах добровільності сформовано 48. Це – майже 67 % від загальної чисельності ОТГ, передбачених планом. В об’єднаних громадах проживає третина населення області, загальна площа ОТГ –  41 % території. У 2020 році на прямих відносинах з державним бюджетом працюватиме 45 ОТГ», - зазначив заступник голови ОДА Ігор Тимошенко.

І додав, що Кабінетом Міністрів України перевірить кожну об’єднану громаду на відповідність критеріям нової методики.

Відповідно до документу обов’язковими умовами для формування спроможних громад є:

  • нерозривність території;
  • зона доступності до аміністративного центру не більше 25 км;
  • наявна розвинена інфраструктура, у тому числі на території ОТГ має бути розташована школа на 250 учнівських місць.

Згідно нової методики, облдержадміністрацією був обрахований рівень спроможності об’єднаних територіальних громад за 5-ма показниками.

Критеріями оцінки спроможності визначили:

- чисельність населення, що проживає у ОТГ;

- чисельність дітей шкільного віку, які навчаються у школах, розташованих на території ОТГ;

- площа території ОТГ;

- індекс податкоспроможності бюджету громади;

- частка місцевих податків і зборів у доходах бюджету громади.

Враховуючи оцінку спроможності громад, розраховану відповідно до методики, рекомендованої Кабінетом Міністрів України, проєкт перспективного плану включає 46 ОТГ, який представлено для обговорення на міжвідомчому засіданні.

До моделі адміністративно-територіального устрою Дубенського району включили чотири ОТГ – Смизьку, Привільненську, Семидубську та Дубенську ОТГ (у складі Дубенської міської ради, Тараканівської (утворена), Варковицької, Вербської, Мирогощанської (утворена)та Повчанської (утворена) ОТГ).

На основі Березнівського, Острозького та Корецького районів запропонували створити по одній однойменній ОТГ.

До моделі адміністративно-територіального устрою Володимирецького району включили дві ОТГ – Вараську та Володимирецьку.

Перспективним планом на території Гощанського району передбачено утворення трьох ОТГ. Стільки ж має й модель адмінустрою – Гощанська, Бабинська та Бугринська ОТГ.

Перспективним планом на території Демидівського району передбачили утворення двох ОТГ, які увійшли до моделі адміністративно-територіального устрою – Демидівська та Боремельська.

До моделі Дубровицького району включили три ОТГ – Дубровицька, Висоцька, Миляцька.

У Зарічненському районі передбачили утворення двох ОТГ, які увійшли до моделі адміністративно-територіального устрою – Зарічненська та Локницька.

Перспективним планом на території Здолбунівського району передбачили утворення чотирьох ОТГ. Втім до моделі устрою включено дві ОТГ – Здолбунівська та Мізоцька. Стільки ж ОТГ буде й на території Млинівщини. Тут пропонують створити 2 ОТГ – Млинівська та Острожецька.

До моделі Костопільського району увійшли чотири ОТГ – Деражненська, Малолюбашанська, Головинська та Костопільська.

Перспективним планом на території Радивилівського району передбачили утворення чотирьох ОТГ. До моделі адміністративно-територіального устрою включили три ОТГ – Козинську, Крупецьку та Радивилівську.

Модель Рокитнівського району передбачає дві ОТГ – Рокитнівську та Березівську.

Перспективним планом на території Сарненщини передбачили утворення шести ОТГ, які без змін увійшли до моделі адміністративно-територіального устрою, зокрема: Сарненська, Вирівська, Клесівська, Степанська, Кричильська та Немовицька.

Стосовно Рівненського району та об’єднання навколо обласного центру будуть проведені додаткові консультації.

Заступник голови ОДА Ігор Тимошенко наголосив, що така модель напрацьована з врахуванням найголовнішого критерія – спроможності громади, тобто можливості забезпечити своїм мешканцям гідне життя та надання їм якісних послуг.

Окрім того, керівники районів отримали доручення доопрацювати модель адмінустрою регіону з максимальним залученням громадськості та подати свої пропозиції на розгляд робочої групи.


 

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024