Як захиститися від вбивчого коронавірусу з Китаю, – поради фахівців

27 Січня 2020, 10:35
Госпіталізація хворих у Китаї 899
Госпіталізація хворих у Китаї

У Китаї постійно зростає кількість хворих на коронавірус (2019-nCoV), котрий викликає респіраторні захворювання та пневмонію. Станом на 26 січня у країні захворіло вже більше двох тисяч людей та більше 50 померло.

На засіданні Всесвітньої організації охорони здоров’я в Женеві, яке відбулось 22 січня експерти ухвалили рішення поки не оголошувати надзвичайний стан через епідемію. Очільник ВООЗ повідомив, що група епідеміологів Організації нараз працює в Китаї в координації з владою і місцевими експертами, щоб досліджувати спалах вірусної пневмонії, викликаний коронавірусом. Про це повідомляє ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України».

Відомо, що вірус належить до великої родини коронавірусів. Передається від людини до людини, що значно підвищує ризик глобальної епідемії.

У грудні 2019 року новий коронавірус спричинив спалах хвороб у китайському місті Ухань. Випадки інфікування підтверджені в Китаї, Таїланді, Японії, Південній Кореї, США і на Тайвані. Більшість із захворілих – відвідувачі, працівники та постачальники оптового ринку морепродуктів і живих тварин в місті Ухані (провінції Хубей, Китай). Усіх хворих госпіталізовали. Першим від пневмонії помер 61-річний чоловік, який був постійним відвідувачем рибного ринку. Сталося це 9 січня. Ринок закрили 1 січня для санітарної обробки та дезінфекції. Центр з контролю за захворюваннями Китаю запровадив жорсткий карантин у місті Ухань з 23 січня.

Клінічні ознаки та симптоми вірусної пневмонії:

  • підвищення температури;
  • ускладнення дихання;
  • рентгенограма грудної клітини показує двосторонні інфільтративні ураження обох легень.

ВООЗ надали рекомендації, як захиститися від коронавірусу:

— уникайте тісного контакту з людьми, що мають симптоми гострої респіраторної інфекції;

— частіше мийте рук з милом, особливо після прямого контакту з хворими людьми або їхнім оточенням;

— уникайте тісного контакту з тваринами на фермах або у дикій природі;

— люди з симптомами гострої респіраторної інфекції повинні дотримуватись правил поведінки під час кашлю та чханні (не підходити надто близько до співрозмовників, використовувати одноразові серветки при кашлі та чханні, мити частіше руки, максимально скоротити контакти з іншими людьми).

 У разі появи симптомів у мандрівників, які свідчать про респіраторні захворювання під час подорожі або після неї, рекомендують звернутися до лікаря та повідомити про подорож.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024