«Наші міста – важливі», – Віталій Ундір

15 Лютого 2020, 17:45
795

Оцінюючи всі реалії, загрози, бачення, пояснення, фейки, істерії, що заполонили мережу, хочу поділитися власною думкою щодо проєкту закону «Про засади адміністративно-територіального устрою України». Проаналізувавши законопроєкт, вбачаю загрозу для багатьох із наших міст, зокрема, таких, як Корець, як Острог, у прикінцевих і перехідних положеннях даного проєкту закону.

У роз'ясненнях Мінрегіону, які посилаються на норми Коституції України, йдеться про те, що «закон та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі».

Відтак Мінрегіон робить висновок, що всі населені пункти, яким статус міста було присвоєно до набуття чинності відповідної норми проєкту, збережуть свій статус. І ніби немає за що хвилюватися.

Проте прикінцеві та перехідні положення даного законопроєкту встановлюють, що протягом року з моменту набрання чинності цим законом Кабінет Міністрів України, як виняток з положень частини п’ятої статті 15, частини другої статті 18, частини першої статті 19 цього закону, вносить на розгляд Верховної Ради України проєкти законодавчих актів про встановлення (зміну) меж районів, про віднесення населених пунктів до категорії міст, здійснює віднесення населених пунктів до категорії селищ, сіл, без подань відповідних сільських, селищних, міських, районних рад.

Тобто, звертаю вашу увагу, що протягом року з моменту набрання чинності даного законопроєкту, КМУ зможе з міста «зробити» село, а з села – місто без жодних подань органів місцевого самоврядування.

Тому, враховуючи вище вказане, запропонував звернутися до Верховної Ради України з пропозицією внести зміни в прикінцеві та перехідні положення, а саме в пункті 2.1 вилучити норму про віднесення населених пунктів до категорії міст, яка здійснює віднесення населених пунктів до категорії селищ, сіл, без подань відповідних сільських, селищних, міських, районних рад і викласти його в наступній редакції:

«2. Встановити, що протягом року з моменту набрання чинності цим Законом:

1) Кабінет Міністрів України, як виняток з положень частини п’ятої статті 15, частини другої статті 18, частини першої статті 19 цього закону, вносить на розгляд Верховної Ради України проєкти законодавчих актів про встановлення (зміну) меж районів».

Наші міста – важливі!

 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024