Поради від лікаря, який працює в Китаї, – фейк

15 Березня 2020, 16:03
838

«Клімов Юра – молодий лікар із РФ, працює в лікарні Шеньчженя, переведений на вивчення вірусу пневмонії до Уханя. Зателефонував своїм близьким і дав роз'яснення», – так починається повідомлення, яке масово розсилають і яке, ймовірно, викликає довіру у тих, хто його читає.

Інтернет-видання #Букви розібралося, чи можна вірити цьому повідомленню. Спойлер – не можна.

Люди активно пересилають це повідомлення про нібито симптоми та методи лікування коронавірусу COVID-19, нібито від російського лікаря Юри Клімова, який нібито працював в лікарні Шеньчженя, а потім його перевели до Уханя.

Читайте також: В інфекційній лікарні розповіли про стан володимирчанки, яку перевіряють на коронавірус

Перевірити бодай якось інформацію про те, що Клімов справді лікар, який працює в Ухані, як і чи існує цей Юра, не є можливим.

Далі разом з Іллею Бурлаченком, асистентом кафедри внутрішньої медицини №2 Національного медичного університету імені О. О. Богомольця, розберемо по пунктах кожне твердження «російського лікаря».

«Юра Клімов – лікар із РФ» стверджує: «Якщо у вас нежить і мокрота при застуді, ви не можете бути носієм коронавірусної інфекції. Коронавірусна пневмонія – це сухий кашель без нежитю. Це найпростіший спосіб визначити, яка у вас інфекція».

Коментує Ілля Бурлаченко: Застуда – це збірний термін, який об’єднує в собі різні вірусні захворювання верхніх дихальних шляхів. Віруси тропні до певного типу епітелію слизової оболонки. Тобто вони будуть переважно вражати певні ділянки дихальних шляхів. Вірусу не поясниш, що тут закінчилося носогорло, а тут почалася ротогорло. Якщо тип епітелію схожий, то він весь буде вражатися – тобто слизова носа теж.

Тож наявність нежитю не виключає захворювання на COVID-19.

Кашель. «Російський лікар» стверджує, що кашель лише сухий і крапка. Сухий кашель – це менше ніж 2 чайних ложки мокротиння за добу, вологий – це більше ніж 2 чайних ложки мокротиння за добу. Виходить, якщо людина за добу «накашляла» 2,5 чайної ложки, а не півтори – то це вже виключає COVID-19? Ні звісно.

Просто для цього коронавірусу здебільшого притаманний сухий кашель, не більше того.

Читайте також: Апарати для вентиляції легень, захисні костюми та маски: як Нововолинська лікарня боротиметься з коронавірусом

«Юра Клімов – лікар із РФ» стверджує: «Вірус Уханя не є термостійким і гине при температурі 26-27 градусів. Тож пийте більше гарячої води. Якомога частіше й довше будьте на сонці. Гаряча вода не ліки, але вона корисна для здоров’я та ефективна при всіх вірусах».

Коментує Ілля Бурлаченко: Термостійкість. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВОЗ) вважає, що вірус гине при 56 градусах за 15 хвилин. Ніяк не 26-27. Пити воду звичайно треба обов’язково всім здоровим людям у принципі, а вже хворим тим більше, щоб заповнювати втрачену рідину. 2-3 літри на день.

Стверджує «Юра Клімов – лікар із РФ»: «Вірус досить великий за розміром (діаметр комірки становить близько 400-500 нм), тому звичайна мед. маска в принципі може його відфільтрувати».

Читайте також: Дубенчанка, що живе в Італії, розповіла про життя країни під час карантину

Коментує Ілля Бурлаченко: Використання масок. Прості хірургічні маски не можуть захистити від коронавірусу. Такі маски потрібні хворим людям, щоб під час видиху або кашлю частинки слини та мокротиння не розліталися навколо. Реально завадити вдиханню частинок рідини (в яких є вірус, самі по собі вірусні частинки не літають у повітрі) допомагає респіратор стандарту N95, та й то американський Центр з контролю і профілактики захворювань у США вважає, що їх не має носити населення, а респіратори потрібні для медпрацівників.

Стверджує «Юра Клімов – лікар із РФ»: «Якщо заражений чхає перед вами або пройде на відстані до 3 метрів від вас, вповільніть ходу і зараза просто впаде на землю, літати вона не може».

Коментує Ілля Бурлаченко: Щодо відстані в три метри. В цьому твердженні немає логіки. Заразитися можна, якщо хвора людина просто дихає біля вас на відстані близько 6 кроків. А ось якщо вона чхнула або кахикнула, то краплі слизу й слини (які у вигляді аерозолю містяться в повітрі) розлітаються на досить різну відстань в залежності від того відкрите це приміщення чи закрите. А якщо закрите, то важливо розуміти, чи є там циркуляція повітря тощо.

В аерозолі (котрий утворюється коли хтось чхає чи кашляє) вірус може міститися до 3 годин, на побутових поверхнях 2-3 дні.

Стверджує «Юра Клімов – лікар із РФ»: «Якщо вірус потрапив на поверхню металу, він проживе не менше ніж 12 годин. Тож якщо ви стикнулися з будь-якою металевою поверхнею, ретельно помийте руки з милом. Вірус може залишатися активним на тканині протягом 6-12 годин. Звичайний пральний порошок має вбити вірус. Зимовий одяг достатньо просушити на сонці, щоб убити вірус».

Коментує Ілля Бурлаченко: Пральний порошок. Вірус вбивається дезінфектантами, а не пральний порошком. На одягу вірус може зберігатися 12-24 години, а на шкіряному одягу – понад 24 години.

Читайте також: Коронавірусне: волинянам радять не панікувати і берегти стареньких

Коментує «Юра Клімов – лікар із РФ»: «Після проникнення в горло може з’явитися сухість горла, яка зустрічається при ангіні. Триватиме 3-4 дні. Потім вірус буде зливатися з носовою рідиною, потрапляти в трахею, а потім в легені та викликає запалення легенів. Цей процес займе від 5 до 6 днів. При короновірусній пневмонії з’являється висока температура й утруднене дихання. закладеність носа не схожа на типову закладеність, з’являється відчуття, що ви тонете в воді. в такому разі слід негайно звернутися до лікаря».

Спростовує Ілля Бурлаченко: Вірус зливається з носовою рідиною. Віруси – це взагалі окреме царство. Вони не живуть поза клітиною. І лише потрапивши в клітину, оживають, використовуючи власний білоксинтезувальний апарат для репродукції вірусних частинок.

Коментує «Юра Клімов – лікар з РФ»: «Найпоширеніший спосіб заразитися – це торкатися людей, тож слід часто мити руки. Вірус може жити лише на ваших руках, протягом 5-10 хвилин. Але за ці 5-10 хвилин може статися що завгодно (ви можете потерти руками очі або торкнутися носа)».

Коментує Ілля Бурлаченко: Життєздатність вірусу. На пластику й залізі він може протриматися до 2-3 днів, в аерозолі майже 3 години. На руках, а саме у вигляді крапельки слизу або слини, він може зберігатися довше ніж 5-10 хвилин. І саме тому лікарі радять не торкатися руками очей, носа, рота.  Лікарі радять мити руки не менше ніж 20 секунд, ретельно вимиваючи ділянки між пальцями, а якщо немає можливості це зробити – використовувати розчини з 60% етанолу.

Читайте також: Шенген і безвіз в умовах пандемії: як коронавірус змінює правила перетину кордонів

Стверджує «Юра Клімов – лікар із РФ»: «На додаток до частого миття рук ви можете полоскати горло «Бетадином», щоб усунути або мінімізувати дію мікробів, поки ті ще містяться в горлі (перед тим, як потрапити в легені)».

Коментує Ілля Бурлаченко: Полоскання рота «Бетадином». «Бетадин» – це йодний розчин. Його використовують для обробки, наприклад, ран або операційного поля для профілактики бактеріальних ускладнень. До профілактики вірусних інфекцій розчини йоду не мають жодного відношення.

Стверджує «Юра Клімов – лікар із РФ»: «За останніми даними, інкубаційний період може тривати до 28 днів, перш ніж симптоми COVID-19 стануть очевидними».

Коментує Ілля Бурлаченко: Інкубаційний період від 7 днів до двух тижнів максимум. Під час інкубаційного періоду пацієнт не виділяє вірус, та не виключено, що пацієнт може виділяти вірусні частинки, не маючи симптомів, але вже хворіти (це вже не інкубаційний період).

Так що ніяких 28 днів, а лише 14. Тому обсервація у всьому світі за всіма рекомендаціями становить 14 днів, а не більше.

Стверджує «Юра Клімов – лікар із РФ»: «На той час, коли у людини підіймається температура і з’являється кашель, і вона потрапляє до лікарні, – в легенях зазвичай виявляють фіброз на 50%, і вже занадто пізно!».

Читайте також: У дев'яти медзакладах Волині надаватимуть допомогу хворим на коронавірус

Коментує Ілля Бурлаченко: Підвищення температури. У людини підіймається температура, що є захисною реакцією організму, щойно вірус починає активно розмножуватися в клітинах слизової. Тоді імунні клітини організму реагують на це викидом спеціальних речовин, які й обумовлюють підвищення температури. Кашляти людина починає тоді, коли пошкоджуються клітини слизової.

Фіброз. Фіброзування – це утворення з’єднувального тканинного рубця по суті. А вірусна пневмонія – це враження епітеліальних клітин альвеол (структура у формі бульбашки, що відкривається в просвіт респіраторних бронхіол, які становлять респіраторні відділи в легені). Фіброз – це взагалі процес, який слідує за запаленням, при активній інфекції його немає.

Стверджує «Юра Клімов – лікар із РФ»: «Тайванські експерти радять просту самоперевірку, яку ми можемо проводити щоранку: Зробіть глибокий вдих і затримайте дихання більш ніж на 10 секунд. Якщо ви успішно завершите його, и не кашляючи, не відчуваючи дискомфорту, закладеності, тисняви тощо, то це доводить, що в легенях немає фіброзу, і це вказує на відсутність інфекції».

Коментує Ілля Бурлаченко: Тут просто нічого коментувати – безграмотне твердження, яке суперечить найпростішим знанням фізіології й мікробіології.

Якщо людина змогла затримати подих, то працюють дихальні м’язи. Це взагалі не стосується стану паренхіми легенів.

Стверджує «Юра Клімов – лікар із РФ»: «Кожен має стежити за тим, щоб рот і горло були вологими, а не сухими. Робіть кілька ковтків води кожні 15 хвилин. Навіть якщо вірус потрапить до вашого рота, питна вода або інші рідини вимиваютимуть їх через стравохід у шлунок, а там кислоти в шлунку вб’ють весь вірус. Якщо ви не п’єте достатньо води регулярно, вірус може проникнути у ваші дихальні шляхи й потрапити в легені. Це дуже небезпечно».

Читайте також: У Луцьку через коронавірус дезінфікуватимуть громадський транспорт

Коментує Ілля Бурлаченко: Змивати вірус водою. Вірус потрапив на слизову носа, там він приєднався до оболонки клітини, вприснув зі своєї оболонки вірусну РНК всередину клітини й усе – процес зараження пішов. Вода тут ні до чого. За логікою порад «російського лікаря», з носа його теж потрібно вимивати, не лише з рота.

Варто зазначити, що вірусна РНК з носогорла визначається в людини, що одужала, протягом ще більш ніж 4 тижнів існує підозра, що такі пацієнти можуть служити джерелами вірусу.

Але це лише припущення. І поки що медики всього світу орієнтуються на 14 днів обсервації. Якщо це буде переглянуто, то тоді ВООЗ повідомить про це і внесе відповідні корективи до своїх рекомендацій.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024