Якщо запідозрили коронавірус: поради лікарки-інфекціоністки Корецької районної лікарні

22 Березня 2020, 19:10
3019

Які симптоми коронавіруса і куди звертатися, пояснила інфекціоністка КНП «Корецька центральна районна лікарня» Наталія Павлюк.

Алгоритм дій особи, яка має симптоми гострої респіраторної вірусної інфекції, лікарка опублікувала на своїй сторінці у «Фейсбуці».

Перш за все, пані Наталя просить не панікувати.

«Захворіти на COVID-19 може кожен, і в переважній більшості всі одужують. Якщо у вас є будь-які симптоми гострої респіраторної вірусної інфекції (назофарингіт, кашель, задишка на фоні загального нездужання й лихоманки тощо) та/або кишкові розлади – сидіть в ізоляції вдома та негайно ТЕЛЕФОНУЙТЕ своєму сімейному лікарю та/або іншому лікарю, якому ви довіряєте. Прошу вас, якщо ви захворіли, то НЕ БІЖІТЬ одразу в лікарню робити рентген і «послухатися», це недоцільно. При різкому погіршенні загального стану з ознаками дихальної недостатності (задишка з кашлем в спокої, яка посилюється при навантаженні на фоні загального нездужання), порушення свідомості тощо телефонуйте одразу «103». Обстеження експрес-тестами на грип та COVID-19 лише в умовах медзакладів за призначенням лікаря, ПЛР до РНК коронавірусу тільки в умовах інфекційних закладів, біоматеріал якого для підтвердження централізовано відправляється у вірусологічну лабораторію. Бригади екстреної медичної допомоги («103») в домашніх умовах не обстежують, тільки транспортують в лікарню та/або у разі потреби госпіталізують з підозрою на коронавірусну інфекцію в спеціалізований медичний заклад. Будьмо всі здорові, лишаємося при здоровому глузді і не здіймаємо паніки», – зазначає інфекціоніста.

Коментар
18/04/2024 Середа
17.04.2024
16.04.2024