Як слідкувати за новинами і не панікувати: поради експертів

31 Березня 2020, 11:12
1164

Останнім часом у суспільстві почала активно поширюватися фейкова інформація про епідемію коронавірусу, метою якої є спричинити якомога більшу паніку. 

У зв'язку з цим Інститут масової інформації підготував список порад для громадян щодо того, як споживати інформацію, щоб уникнути паніки і не стати жертвами маніпуляцій чи брехні. 

1. Не довіряйте емоціям. Зупиняйтеся на 10 хвилин щоразу, коли емоції змушують вас поширити інформацію, особливо якщо йдеться про допис у вайбері, фейсбуці та інших соцмережах. Під час «зупинки» шукайте підтвердження або спростування інформації, яка спричиняє у вас сильні емоції. 

2. Користуйтеся лише достовірними джерелами. До таких джерел зараховуємо:

  • офіційні сайти ВООЗ, UNICEF, МОЗ, урядовий сайт covid19.com.ua.

3. Рахуйте факти. Зверніть увагу на те, скільки конкретних і підтверджених фактів подано в дописі, який ви хочете поширити. А скільки емоцій і оцінних суджень? 

4. Оцініть джерело інформації. Кожен факт повинен мати чітко визначене і назване джерело, яке легко ідентифікувати і перевірити. «Тайванські вчені», «працівники Стенфордської лікарні» не можуть вважатися джерелом, оскільки це узагальнене поняття, яке неможливо перевірити та ідентифікувати. Це означає, що інформація з посиланням на таке джерело є фейком. 

5. Не варто довіряти інформації, яка супроводжується емоційним оцінюванням, наприклад «смертельний», «жахливий», «чудовий», «прекрасний» тощо. Майте на увазі, що такі «прикметники» – це метод маніпуляції вашою думкою. 

6. Утримайтеся від поширення емоційної інформації із соціальних мереж та вайбер-груп. Саме в цих джерелах інформації міститься найбільше паніки та фейків. А ліпше обмежте за можливості час, що ви там проводите. 

7. Балансуйте. Щоб не вигоріти емоційно і не піддатися паніці, шукайте позитивну інформацію. Шукайте те, що вас потішить, і обов'язково стежте за матеріалами, що вказують шляхи розв’язання ситуації, яка вас бентежить. 

8. Довіряйте спеціалістам! Видаляйте без сумнівів усі рекомендації щодо лікування хвороб чи посилення імунітету, окрім рекомендацій від медичних установ та ідентифікованих профільних лікарів – вірусологів, інфекціоністів, імунологів. Відомі блогери, політики, лідери думок і спеціалісти з інших сфер не є компетентними і не можуть роздавати порад щодо лікування.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39