Корецький календар: що святкуємо, кого вітаємо 7 липня

07 Липня 2020, 09:22
Корецький календар: що святкуємо, кого вітаємо 7 липня 917
Корецький календар: що святкуємо, кого вітаємо 7 липня

Свої день народження 7 липня святкують директорка Самострілівського НВК «Загальноосвітня школа І-ІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» Наталія Миколаївна Федорович й заступник голови Корецької міської ради, голова Корецької районної ради ветеранів Афганістану Іван Ростиславович Маркевич.

Шановні іменинники!

Щиро вітаємо вас із Днем народження!

Прийміть найщиріші побажання міцного здоров’я, безмежного людського щастя, сімейного добробуту.

Нехай кожен новий день буде щедрим на успіхи та перемоги, багатим на радісні звістки, приємні події, особисті досягнення і благородні справи!

Наталія Миколаївна
Наталія Миколаївна

Іван Ростиславович
Іван Ростиславович

 

Релігійні свята

Християнська церква: Різдво Івана Хрестителя.

День Івана Купала

Івана Купала

7 липня церквою вшановується Різдво Івана Предтечі, яке більш відоме в народі під назвою Івана Купала. Святкувати Купала 7 липня — неправильно, хоча зараз популярними є дійства для молоді саме у цей день. Купала насправді у давні часи припадало на день літнього сонцестояння, але змістилося на 14 днів.

Та й сама назва «Івана Купала» – синкретична, адже через християнство, яке усіляко боролося з язичницькими звичаями, відбулося таке собі “об’єднання” поганського свята з християнським святом Івана Хрестителя. Зміст свята змінився, проте у його ритуалах збереглися певні архаїчні риси — розкладання багаття, співання пісень про Купала, стрибання через ватру, купання молоді, пускання віночків на воду та спалення чи утоплення у воді опудал Купала та Марени.

В деяких регіонах України не просто прикрашали Марену квітками, свічками та вікнами, але й виготовляли голову з глини та навіть підфарбовували щоки. Проте кінець для такої ляльки був один — її знищували. Деінде таку фігурку виготовляли з дерева, влаштовували для Марени стіл з хлібом та сіллю, співали пісень, а потім топили ляльку.

Події

1438 — французький король Карл VII проголосив Прагматичну санкцію, за якою затвердився пріоритет королівської влади над владою Папи Римського.

1572 — зі смертю короля Речі Посполитої Сигізмунда II перервалась чоловіча лінія династії Ягеллонів, котра правила Польщею і Литвою з 1386 року.

1659 — об’єднане українсько-польсько-кримське військо на чолі з Іваном Виговським розбило московське військо під Конотопом

1709 — шведський король Карл XII під час бойової вилазки під Полтавою отримав вогнепальне поранення в ногу

1881 — у «Журналі для дітей» (Рим) уперше надрукована казка «Піноккіо».

1915 — у османському місті Трабзон почався вірменський погром

1923 — у Празі відкрито Український педагогічний інститут імені Драгоманова

1940 — у Львові відкрито Літературно-меморіальний музей Івана Франка.

1954 — відбувся радіодебют Елвіса Преслі — його пісня «That’s All Right (Mama)» прозвучала на УКХ-станції Мемфіса.

1967 — у Великій Британії The Beatles випустили свій хіт «All You Need Is Love».

1977 — США провели перше випробування «гуманної» зброї — нейтронної бомби, після вибуху якої гинуть лише живі істоти, а будівлі і техніка залишаються неушкодженими.

1978 — проголошено незалежність Соломонових островів

1987 — у Чорнобилі розпочався судовий процес над трьома керівниками Чорнобильської АЕС, котрих звинуватили у вибуху на станції за рік перед тим

1989 — в Сімферополі почалася видаватися газета кримськотатарською мовою

1990 — в Римі вперше виступили разом три видатні тенори сучасності — Лучано Паваротті, Пласідо Домінго і Хосе Каррерас. Концерт був добродійною акцією, а запис виступу співаків розійшовся рекордним тиражем в історії класичної музики

2005 — серія вибухів бомб в лондонському метро і міських автобусах

2009 — поховали короля попмузики Майкла Джексона

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024