Як боротися зі шкідником дерев – американським білим метеликом

07 Липня 2020, 19:48
929

У Гощі борються зі шкідником дерев – американським білим метеликом.

Про це повідомляють на сторінці Гощанської селищної ради у фейсбуці.

«Екологічний ворог» віддає перевагу та полюбляє такі породи дерев, як: шовковиця, клен, волоський горіх, яблуня, груша, слива, айва, черешня. Вони повністю об'їдають листя на деревах, оповиваючи гілки павутиною.

КП «Агентство розвитку Гощі» буде здійснювати обрізання гілок на територіях загального користування. У раді просять і вас долучитися до цього процесу, а саме – обрізати та спалити заражене гілля дерев на власних ділянках.

У разі виявлення в селищі Гоща цього шкідника – прохання повідомити в приватні повідомлення сторінки Гощанської селищної ради.

Для довідки:

Батьківщина шкідника – Північна Америка, звідки він був завезений у Європу. Небезпечний шкідник у південних і західних областях України.

Пошкоджує понад 140 видів деревних і чагарникових рослин. Породи, яким віддає перевагу, — шовковиця, клен ясенелистий, волоський горіх, плодові дерева. Гусениці, відроджені з однієї кладки яєць, можуть повністю оголити плодове дерево 10-15-річного віку.

Зовнішній вигляд

Метелик з розмахом крил 40-50 мм; крила білосніжні з шовковистим полиском; тіло вкрите густими білими волосинками; вусики чорні з білим нальотом, у самки ниткоподібні, у самця перисті; ноги світложовті. Яйце розміром 0,6-0,7 мм, кулясте, гладеньке, блакитнувате, іноді жовтувате. Гусениці молодших віків світложовті; голова, грудний щиток і грудні ноги чорні; вздовж спини два ряди чорних або світложовтих бородавок, по боках – чотири ряди; на кожній бородавці чорні й білі волосинки. Гусениця, яка завершила живлення, – 30-40 мм завдовжки, зі спинного боку оксамитово коричнева, по боках тіла – жовті смуги з оранжевими бородавками, на яких розміщені тонкі світлі волосинки й дві-три волосинки чорного кольору; голова і ноги чорні. Лялечка – 10-15 мм, спочатку лимонно-жовта, з часом – темно-коричнева, у темному пухнастому коконі сіруватого кольору.

Заходи захисту

Застосовують організаційні, агротехнічні та хімічні методи. До організаційних віднесені зміни шляху руху транспорту, контроль за перевезенням вантажів, агротехнічних методів – збір та знищення гусені та кладок яєць. Гілки з гніздами обрізають і спалюють. На уражених деревах видаляють мертву кору, стовбури обмазують вапном. На присадибних ділянках застосовують ловильні пояси із картону чи гофрованого паперу, який перед заляльковуванням гусені знімають і спалюють. Винищувальні методи: 2-3-кратна обробка гусені 1–2-х поколінь інсектицидами з інтервалом 7–10 днів препаратами Карате, 5% к. е. (0,2–0,4 л/га); Дімілін, 25% с. п. (0,1–0,2 кг/га); Фосбецид, 50% к. е. (0,5–1,5 л/га) тощо. Витрати робочого розчину - 2–10 л на 1 дерево, залежно від розміру крони. Біологічна боротьба: використовують підвиди Bacillus thuringiensis та препарати на основі грибів Beauveria bassiana і B. globulifera, яйцевого паразита трихограма (Trihogramma dendrolimi) і нематоди.


 

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024