Корчан закликають узаконити права користування земельними ділянками

09 Липня 2020, 12:06
1217

Усі землі в межах населених пунктів (крім земель державної та приватної власності) згідно ст. 83 Земельного кодексу України є комунальною власністю територіальної громади міста Корець.  Відповідно до ст. 206 Земельного кодексу України використання землі в Україні є платним.

Про це повідомляють на сайті Корецької міської ради.

Однак на території  міста Корець є землекористувачі, які ухиляються від виконання зазначеної норми закону, від своєчасного укладання договорів і використовують земельні ділянки на яких розташовані об’єкти нерухомості без правовстановлюючих документів, а відповідно і не сплачують до бюджету міста плати за землю, що призводить до втрат міського бюджету.

Постановою Кабінету Міністрів України від 19.06.2019 № 522 громадам міст та сіл надано можливість створювати комісії з визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам. Корецькою міською радою було створено та затверджено відповідну комісію і Положення про її діяльність.


 

Керуючись вказаним положенням 08.07.2020 у Корецькій міській раді відбулося засідання комісії, на яке було запрошено 18 землекористувачів, які використовують земельні ділянки без оформлених правовстановлюючих документів та ухиляються від сплати за землю. Комісією було надано кожному землекористувачу нараховані суми збитків та запропоновано їх сплатити у добровільному порядку.

По кожному присутньому на засіданні землекористувачу було прийнято Акт з визначення та відшкодування збитків (безпідставно збережених коштів) із зазначеною сумою завданих збитків. Комісією було повідомлено про можливість сплати нарахованої суми в добровільному порядку. Якщо безпідставно збережені кошти  не будуть сплачені добровільно, то Корецька міська рада залишає за собою право звернутись до суду  з позовом про примусове стягнення завданих збитків.

«Поки що ми тільки в загальному подаємо інформацію про роботу комісії, її перше засідання. Надалі публічно покажемо, з прізвищами неплатників. Щоб корчани знали хто, де не платить, і що має платити.

Звертаємось до всіх землекористувачів міста, фізичних і юридичних осіб: в разі набуття права власності на нерухоме майно не зволікайте з узаконенням права користування земельною ділянкою!» – йдеться у дописі.

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024