В Україні ввели збір за виліт пасажирів

14 Липня 2020, 16:30
835

Верховна рада прийняла в другому читанні законопроєкт №2424, яким вносяться відповідні зміни до Повітряного кодексу України. Він передбачає введення збору за виліт пасажирів.

Про це повідомляє РБК-Україна.

За документ проголосували 256 народних депутатів.

Документ визначає на законодавчому рівні особливості стягування державного мита за кожного пасажира, який відлітає з аеропорту України, і за кожну тонну вантажу, відправленого, або прибулого до аеропорту України.

Закон передбачає:

  • закріплення в термінологічному апараті (стаття 1 Повітряного кодексу України) поняття “державне мито з суб’єкта авіаційної діяльності”;
  • додаток Повітряного кодексу статтею 121, яка визначає особливості справляння держмита за кожного пасажира, який відлітає з аеропорту України, і за кожну тонну вантажу, відправленого або який прибув до аеропорту України;
  • відповідальність за порушення порядку або термінів сплати державних зборів для суб’єктів авіаційної діяльності, визначених цим кодексом.

Законом встановлюється ставка державного авіаційного збору за кожного пасажира, який буде літати в межах України, в розмірі 0,5 долара, на міжнародних рейсах – 2 долари.

Кожна тонна вантажу в межах України буде коштувати 2,5 долара, а в разі здійснення міжнародних перевезень з / в Україну – 10 доларів.

Збір при цьому НЕ буде стягуватися в разі перевезення вищих посадових осіб та офіційних делегацій держав; перевезення гуманітарної допомоги з / в Україну відповідно до актів Кабінету міністрів; а також у разі польотів, пов’язаних із забезпеченням проведення робіт по ліквідації наслідків стихійного лиха, авіаційних та інших подій, санітарних авіарейсів (в тому числі перевезень тіла (останків, праху) померлого).

Також звільняються від збору в разі перевезень пасажирів, що належать до категорії осіб, які звільняються від сплати зборів відповідно до закону; при перевезенні дітей в віці до двох років; при перевезенні транзитних пасажирів; пасажирів з сервісними квитками і в разі перевезення менше 10 пасажирів одним нерегулярним рейсом.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39