Найстаріша вулиця Корця – Київська

08 Серпня 2020, 13:49
1939

Більшість вулиць нашого міста Корця, а особливо ті, що з’явилися у кінці XIX – першій половині ХХ століття, своїми назвами зобов’язані певним історичним подіям, видатним діячам, які залишили помітний слід у житті та історії нашого краю й нашої країни; у назвах вулиць міститься інформація і про пам’ятки архітектури, які розміщені на території нашого міста.

Найстаріша вулиця міста – Київська, яка є центральною.  Виникла вона ще  у ХІХ ст. як частина дороги на м. Рівне.


 

У 50-х роках ХІХ  століття через Корець  зі сходу на захід була прокладена дорога з твердим покриттям як частина Брест-Литовського шосе.  Вулиця  пройшла через усе місто і стала назавжди його головною магістраллю.

Перша назва вулиці – Шосейна. Жило  на цій вулиці багато представників дворянських сімей. За час свого життя вона декілька разів змінювала назву – Костюшко, Леніна, а на початку 1990-х років вулиця стала називатися Київською.

На головній вулиці були розташовані і збереглися до сьогодні найдавніші споруди міста: православний Свято-Троїцький монастир, Свято-Георгіївська церква з кладовищем, палац князя Чарторийського, будинок графа Горчицького, цукровий завод, приміщення типографії Міхельсона, Поштової станції, адміністративний будинок прикордонної застави.




 

Тут же розміщувались різні державні установи, готелі, магазини та інші будівлі.



 

До 50-х років ХХ ст. вулиця була густо забудована єврейськими крамничками.

Цікава історія деяких старовинних будівель. Наприклад одноповерхова псевдоготична будівля поштової станції  була збудована під час прокладання  Брест-Литовського шосе за типовим проектом. Це був жовто-білий будиночок, симетричний, прямокутної форми скромно прикрашений карнизом, модильйонами, а вікна обрамлені арками.  В комплекс станції входило: канцелярія, житлове приміщення станційного доглядача та кімната для відпочинку, трактир, стайня, візницька і каретна.


 

Приміщення міської ради – це був колишній будинок директора електростанції Гернфільда.  В підвальному приміщенні була розміщена крамниця, а над нею – кімнати сім’ї директора. З приходом радянської влади будинок було реквізовано. В ньому розмістили міську раду.

Сьогодні вулиця змінила своє обличчя, стала більш ошатною та сучасною!

За матеріалами місцевої краєзнавиці Тетяни МЕЛЬНИЧУК


 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024