Три причини, чому наш мозок любить паперові книги більше, ніж електронні

09 Серпня 2020, 11:18
Три причини, чому наш мозок любить паперові книги більше, ніж електронні 600
Три причини, чому наш мозок любить паперові книги більше, ніж електронні

Про це пише Smart University.

Текст на папері читається швидше, а матеріали запам'ятовуються і засвоюються краще

Фахівці дослідницької компанії Nielsen Norman Group провели простий експеримент. Добровольцям запропонували прочитати одне з коротких оповідань Ернеста Хемінгуея на різних носіях. Швидше справились ті, кому дісталася паперова книга, цей показник в середньому становив 17 хвилин 20 секунд, на читання в електронній книзі пішло на 10,7% часу більше.

Крім того, виявилося, що матеріал, прочитаний на папері, запам'ятовується і засвоюється краще, ніж історія, розказана кілобайтами і пікселями.

Чому? Професор Анна Манген з університету Ставангера (Норвегія) стверджує, що механізм запам'ятовування тексту пов'язаний зі створенням так званої ментальної карти твору. Щоб знайти на який «полиці» у нас в голові лежить потрібна інформація, пам'ять користується серією підказок. У ролі таких розпізнавальних знаків-підказок служать тактильні відчуття від контакту з книгою, текстура сторінки, обкладинка та оформлення. Крім того, можливість гортати паперові сторінки дозволяє мозку створити важливе відчуття об'єму твору - ми можемо подумки подорожувати сторінками.

При читанні паперової книги сприйняття значно яскравіше, а увага стійкіша

Виявляється, при читанні паперових книг ефективність виконання завдань у школярів на 7% вище, ніж при використанні гаджетів. З'ясувалося, що активність симпатичної нервової системи набагато сильніше виражена при читанні паперової книги - цей рівень підвищується на 31,68%. Електронна книга стимулює організм майже в два рази слабкіше – 17,23%.

Це дослідження доводить те, що текст на папері сприймається значно яскравіше і в більшій мірі змушує співпереживати героям і розказаних подій. До речі, саме тому не варто розраховувати, що використання гаджетів прищепить дитині любов до читання.

Читання паперових книг підвищує здатність до концентрації і знижує рівень стресу

Як показали дослідження Меріенн Вулф, невролога з Університету Тафтса, звичка сучасних людей використовувати для читання електронні носії призводить до проблем зі сприйняттям довгих текстів. Чим більше люди читають з екранів, тим важче їм зосередитися на об'ємних текстах.

 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50