Дати та новий бюлетень: кілька нюансів про найближчі вибори

05 Вересня 2020, 15:14
1140

З 5-го вересня в Україні стартувала виборча кампанія на місцеві вибори, які мають відбутися 25-го жовтня. Вона проходитиме у кілька етапів, а саме голосування буде за новою пропорційною виборчою системою з відкритими списками, повідомляє Суспільне.

5-го вересня в Україні офіційно стартує виборча кампанія на вибори у місцеві ради та очільників громад. У визначені терміни відбудуться конференції місцевих організацій з висування кандидатів, після чого вони можуть подавати документи на реєстрацію. Наступного після реєстрації дня кандидатам дозволяється агітувати за себе. Робити це можна до «дня тиші», тобто до 24-го жовтня.

1

 

25-го жовтня виборці Рівненщини отримають чотири бюлетені.

У громадянській мережі «Опора» змоделювали, як виглядатиме бюлетень у виборця, який проживає в громаді, де менше 10-ти тисяч виборців. Для України такий бюлетень – новація.


 

«Умовно кажучи, бюлетень буде розділений на дві частини: в одній буде вказано партію і перший номер у списку, в іншій будуть вказані кандидати, які висунуті партією у цьому ж регіональному списку», – повідомив координатор громадянської мережі «ОПОРА» на Рівненщині Михайло Балик.

Аби партія потрапила до ради певного рівня, їй необхідно подолати п'ятивідсотковий бар'єр у межах багатомандатного округу.

«Порядок підрахунку голосів передбачає врахування всіх обставин спочатку у межах ТВО, де кандидати можуть змагатися між собою, набрати понад 25% виборчої квоти і змінити своє положення у списку, відмінне від затвердженого партією», – розповів голова обласної ТВК Василь Курилас.

Якщо територіально партія набрала 5%, а в цілому по області ні, то в розподілі мандатів до обласної ради вона участі не бере, додав голова обласної ТВ

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024