Як велосипедисту вберегти себе на дорозі: правила дорожнього руху

16 Вересня 2020, 15:32
Фото ілюстративне 771
Фото ілюстративне

За правилами дорожнього руху, ваш велосипед має бути укомплектований світловідбивачами (катафотами): спереду — білого, по боках — жовтогарячого, позаду — червоного кольору.

Про це повідомляють на сторінці Патрульної поліції Рівненщини.

Для руху в темну пору доби і в умовах недостатньої видимості на велосипеді має бути встановлений та увімкнений ліхтар (фара). Фара дозволяє іншим учасникам руху вчасно помітити велосипедиста, а йому самому — бачити небезпеку й перешкоду на шляху.

Патрульні рекомендують також, позаду обладнати велосипед ліхтарем (блимавкою) червоного кольору, щоб краще було видно на дорозі. Перед кожним виїздом перевіряйте справність гальм, перемикання передач і відсутність механічних поломок у частинах велосипеда. Це дозволить запобігти падінню та травмуванню.

Основне правило при виборі одягу для велопоїздки — бути видимим на дорозі й почуватися комфортно (ніщо не повинно заважати під час руху). Надавайте перевагу максимально яскравим кольорам. Запасіться жилетами зі світловідбивними елементами. Використовуйте під час їзди шоломи. При падінні він захищає найбільш вразливу частину тіла — голову.

Для захисту долонь від натирань кермом, а також від ушкоджень при можливому падінні, рекомендуємо одягати спеціальні велорукавички.

Вибирайте рукавички яскравих кольорів, зі світловідбивними вставками — щоб сигнали, які ви подаєте рукою, були помітні.

Для захисту очей від пилу, дрібних камінців (що летять з-під коліс), або комах — використовуйте велоокуляри.

Головні правила:

  • не розмовляйте по телефону під час руху на проїзній частині. Якщо потрібно відповісти на дзвінок — зупиніться;
  • не їздіть по проїзній частині з увімкненим плеєром і в навушниках. Ви маєте й на слух контролювати, що відбувається на дорозі;
  • встановіть дзеркало, яке дозволить оцінити дорожню ситуацію позаду;
  • проїжджаючи повороти й зупинки громадського транспорту, переконайтеся, що ніхто не намагається «проскочити» ліворуч або праворуч від вас;
  • будь-яка перешкода на вашому шляху — привід для гальмування та повільного проїзду, але, аж ніяк, не для різкого маневру.

Пам’ятайте, ви — рівноправні учасники дорожнього руху.

І навіть тоді, коли вам не треба отримувати водійське посвідчення, знайте правила дорожнього руху для власної безпеки.

Читайте також: Голова РДА відвідав батьків генерал-майора Гордійчука у Залізниці

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024