Місцеві вибори 2020: як заповнювати бюлетень?

18 Жовтня 2020, 14:56
Фото ілюстративне 2263
Фото ілюстративне

Порядок заповнення бюлетенів описаний у частинах 7 і 8 статті 248 Виборчого кодексу України. Там зазначений максимально правильний варіант, аби на етапі підрахунку голосів у членів комісій не виникало сумнівів і запитань. Звісно, завжди є можливість, що члени комісії приймуть колегіальне рішення, аби визначити волевиявлення виборця, якщо позначка була не надто точна чи не відповідала максимально правильному варіанту. Але варто одразу намагатись заповнити бюлетень максимально уважно, точно і правильно. Про це повідомляється на сайті ОПОРИ.

Як користуватись новим бюлетенем?

Щоб проголосувати за кандидата у депутати до обласної, районної та міської (сільської або селищної) ради із кількістю виборців 10 тисяч і більше, у першому квадратику ставимо «плюсик» або будь-яку іншу позначку, обираючи партію, а в сусідньому квадратику вписуємо номер за трафаретом.

1
Максимально правильне голосування
Максимально правильне голосування

Як писати цифри індексним способом
Як писати цифри індексним способом

Варто зауважити, що вносити треба максимально точний номер, який зазначено поряд із прізвищем обраного кандидата (наприклад: не 06, а 6; не 01, а 1 тощо). Ці цифри необхідно писати так, як раніше писали індекси на листівках та поштових конвертах в Україні.

Які бюлетені все ж можуть бути зараховані попри не ідеальне заповнення?

Натомість є припущення, що люди можуть голосувати з новою формою бюлетеня дещо інакше. Наприклад, ставити позначку за партію в першій клітинці, а другу клітинку з трафаретом залишати порожньою. Натомість прізвище кандидата підкреслювати рискою, обводити в коло чи виділяти якимось іншим чином.

Таке волевиявлення не унормовано в законодавстві, тож немає чіткого визначення щодо таких бюлетенів й може бути кілька підходів. Наприклад, міжнародні виборчі стандарти схиляються до того, що якщо можливо визначити персоналізоване волевиявлення, незалежно від форми його прояву, то воно має бути враховано.

Натомість в абзаці 2 частини 7 статті 248 Виборчого кодексу чітко вказано: «Якщо виборець у квадраті із нанесеним трафаретом для написання номера кандидата в депутати зробив позначку не по трафарету, але із якої можливо встановити дійсне волевиявлення виборця, вважається, що виборець підтримує кандидата номер якого зазначено». Тобто, персоналізована підтримка кандидата може бути врахована тільки якщо волевиявлення зроблене в квадратику із трафаретом. Та варто додати, що зараз немає норми, як, наприклад, у попередньому виборчому законодавстві, що бюлетень із будь-якою зайвою позначкою вважається недійсним. Тому можна припустити, що таке волевиявлення буде визначено як підтримка лише партії.

10 жовтня Центральна виборча комісія прийняла роз'яснення щодо заповнення виборчого бюлетеня. Так, члени дільничних виборчих комісій під час підрахунку голосів мали б врахувати волевиявлення громадян і із зазначенням цифри 0 перед одинарною цифрою-номером кандидата, і з написанням цифри прописом не за трафаретом тощо.


 

Лише за партію будуть зараховані голоси у випадках, якщо виборець заповнить бюлетень таким чином:



Читайте також: Місцеві вибори 2020: з-поміж кого обиратимуть у депутати Великомежиріцької сільської ради

Які бюлетені точно вважатимуться недійсними або як НЕ треба голосувати?

Перелік підстав визнати бюлетень недійсним зазначений у частині 29 статті 250 Виборчого кодексу України. Але для виборців найголовнішими будуть фактично два пункти, які регулюють питання, де не варто ставити плюсик чи будь-яку іншу позначку або цифру. А саме – не треба ставити позначки за кілька партій, або лише вписувати номер кандидата без позначки за партію.


Читайте також: Округ №3 з виборів депутатів Корецької міської ради: з кого обиратимуть жителі Корця, Жадківки й Старого Корця

 

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024