Проблему дискримінації за віковою ознакою обговорили з клієнтами служби зайнятості

27 Жовтня 2020, 14:44
822

Фахівці Корецької районної філії Рівненського ОЦЗ 27 жовтня обговорювали з клієнтами служби проблему дискримінації за віковою ознакою.

Про це повідомляє Корецька районна філія Рівненського обласного центру зайнятості 

«Ейджизм» – доволі поширена проблема на ринку праці України. При цьому в різних сферах зайнятості вона проявляється як щодо осіб старшого віку, так і щодо молоді.

У такий спосіб роботодавець порушує фундаментальні гарантії захисту осіб від дискримінації, закладені у ст. 2-1 Кодексу Законів про працю України, де заборонена будь-яка трудова дискримінація. Це також порушення 11 статті Закону України «Про зайнятість населення», яка забороняє в оголошеннях про вакансії, вказувати вік, стать і надавати дані про особисте життя.

При прийнятті на роботу безробітні чують слова: «застарі», «до 40», «пенсія», «негідні для виконання певних робіт», які для нас є болючими, тому що попри нібито прогресивний характер антидискримінаційних норм в чинному законодавстві, там відсутні ефективні механізми відповідальності роботодавців.

«Ейджизм» є досить поширеним явищем, але, на відміну від інших форм дискримінації, зокрема сексизму і расизму, він є більш соціально прийнятним і зазвичай не підлягає сумніву, оскільки часто є неусвідомленим.

«На нашу думку, важливо все ж змінити соціальні норми поведінки в соціумі і починати потрібно з власного усвідомлення проблеми. Не опускати руки! Не підійшли ви по віку роботодавцю – шукайте далі ! Складіть цікаве резюме! Не соромтесь віку та власного досвіду! Не ставте себе в жорсткі рамки і обмеження! Новизна та освоєння всього нового вам під силу! Ніколи не пізно дивуватися і відкривати нові грані життя!» – йдеться у дописі.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024