Престольне свято відзначили у Даничеві

28 Жовтня 2020, 13:09
1320

Віряни Свято-Параскевського храму села Даничева 27 жовтня, у день пам’яті преподобної Параскеви Сербської, відзначили престольне свято.

Фото у соцмережі «Фейсбук» опублікувала Христина Новак.

Преподобна Параскева народилась у Сербії в селищі Єпіват у благочестивій болгарській сім’ї. З дитинства любила ходити у храм Божий і роздавати милостиню. Після смерті батьків вона продала своє майно, а виручені кошти роздала бідним. Потім Параскева відправилася у Царград, де поклонилася святиням. Тут при храмі Покрови Пресвятої Богородиці жила 5 років, де і прийняла монаший постриг. Потім звершила паломництво по Святій Землі і залишилася жити в Йорданській пустелі. Параскева, як і Йоан Хреститель, харчувалася пустельними злаками, перебуваючи в постійній молитві.


 

Перед кончиною святій явився ангел Божий і наказав повернутися в Сербію, аби там відійти до Господа. За два роки до смерті вона повернулася до родинного села і, наче вбога чужинка, провела решту свого життя при місцевій церкві. Коли померла, її поховали на цвинтарі Єпівата.

Через якийсь час Бог чудесним способом показав людям нетлінні мощі св. Параскеви. При них діялися численні чуда, тому згодом їх перенесли до місцевої церкви. 1641 року мощі св. Параскеви спочили у храмі Трьох святителів у місті Ясси (Молдова).

1






 

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024