Голова РДА здійснив робочу поїздку до Великої Клецької та Харалуга

24 Листопада 2020, 15:51
2071

Голова Корецької РДА Олександр Дмитрович Зайчук 20 листопада з робочим візитом побував на території Великоклецьківської та Харалузької сільських рад. Участь у поїздці взяв і начальник відділу освіти Корецької РДА Микола Миколайович Соколюк, аби ближче познайомитися з педагогічними колективами та життям Великоклецьківського НВК та Харалузької ЗШ.

У підпорядкуванні Великоклецьківської сільської ради три населених пункти: Велика Клецька, Мала Клецька та Топча. Про справи громади розповів виконувач обов’язків сільського голови Сиротюк Микола Мефодійович.



 

Поки що у приміщенні сільської розміщений сільський ФАП, триває реконструкція лікарської амбулаторії.




 

У теплих та просторих класах Великоклецьківського НВК навчається 93 учні, ще 18 діток відвідує дошкільну групу дитсадка. Незвичайними експонатами кожного зацікавить шкільна музейна кімната. За словами директора Любові Павлівни Літвинчук, потребує заклад заміни частини вікон та меблів, а також заміни й поповнення спортивного інвентарю.






 

 «Школа сподобалася, відчувається дух педагогічного колективу. Тут тепло та затишно, впевнений, що й в освітньому процесі педагоги викладаються максимально. Почув проблемні питання, які має заклад, тож зі своєї сторони будемо робити все можливе, щоб їх вирішити», – зазначив голова РДА під час розмови із колективом.


 

 За підсумками зустрічі уже 23 листопада за сприяння голови РДА для Великоклецьківського НВК передали баскетбольний та футбольний м’ячі.


 

Необхідний ремонт будівлі, де знаходиться сільський будинок культури. Нині приміщення отоплюється каміном.


 

У Харалузі делегацію зустріла секретар сільської ради Тетяна Євгенівна Фіщук. Олександр Дмитрович поспілкувався із працівниками та оглянув приміщення сільради.




 

Тут знаходиться ФАП, для якого виділили три кабінети: для прийому хворих, оглядовий та для профщеплень. За словами фельдшера Світлани Ростиславівни Чумак, найчастіше жителі села звертаються до медустанови через гіпертонічну хворобу  та інфекційні захворювання.


 

Про досягнення та проблеми Харалузької школи розповіла директор Світлана Олександрівна Тарасюк.


 

Керівник району оглянув класи, обладнані відповідно до вимог Нової української школи. Окрасою закладу є кімната «Берегиня», де представлені цікаві старовинні речі.



 

Школярі здобувають знання у теплі та комфорті, адже у 2014 році тут повністю замінили систему опалення. Разом з тим необхідно оновити оргтехніку, спортивний інвентар, придбати бензопилу.

Побаченим у школі голова РДА та начальник відділу освіти залишилися задоволеними та відзначили, що помітно, як колектив вболіває за свій заклад та вкладає душу у свою справу.



 

Привертає увагу Свято-Яківська церква села Харалуга, яка розташована на центральній вулиці.


 

Також голова РДА відвідав Харалузьку книгозбірню, де поспілкувався завідувачем бібліотеки Світланою Віталіївною Шуст та запевнив, що найближчим часом фонд закладу поповнять дитячою літературою.



 

Гордістю й окрасою села є дитсадок «Барвінок», де цьогоріч виховують 20 діток. Колектив ДНЗ прикладає максимум зусиль, щоб малятам було затишно та комфортно.


 

«Вважаю, що керівник повинен максимально спілкуватися з жителями громади. Тільки таким чином можна дізнатися про справжні проблеми нашого району», – підсумував Олександр Дмитрович.

До речі, Харалуга стосуються цікаві історичні факти, зокрема – «мечі харалужні», які згадуються у «Слові о полку Ігоревім» як зброя з надзвичайно міцного металу. Дослідники доводять, що їх виготовляли колись в селі Харалуг. Мечі відомі були далеко за межами Київської Русі. Наприклад, на Сході вважалося, що харалужні мечі не гірші від зброї, виготовленої з усім відомої дамаської сталі, більше того – майже ідентичні їй за міцністю.


 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024