Як українці ставляться до трансплантації та донорства органів

19 Травня 2021, 16:47
224

Історії українців, які отримали другий шанс на життя завдяки трансплантації все частіше зустрічаються у заголовках новин, особливо волинських.

Саме тому Центр моделювання комунікацій за підтримки мережі сайтів Район.in.ua проводять всеукраїнське опитування «Ставлення українців до трансплантації та донорства органів». Запрошуємо вас витратити 3 хв та відповісти на питання за посиланням тут

Операції з пересадки органів людям активно проводяться в різних містах країни, зокрема на Волині. Радість від фаховості медиків і частоти таких операцій супроводжується ще й надією на те, що у разі виникнення потреби пересадки органу більше громадян отримають шанс бути врятованим. Адже сьогодні в Україні здійснюється посмертна трансплантація органів,  а не лише пересадка від родичів як було до 2019 року.


 

Розвиток трансплантології є одним із пріоритетних напрямів галузі охорони здоров’я України. Координаційним центром у цьому процесі є  Український центр транспланткоординації (УЦТК). Основною функцією  УЦТК є організація роботи фахівців нової професії – трансплант-координаторів, які обслуговують спеціальну напівавтоматизовану систему (ЄДІСТ), що за 5 хвилин виявляє і поінформує, якщо з’являється орган, що підходить для пересадки конкретному пацієнту. В будь-якій пересадці найскладніше – підібрати орган. За міжнародними стандартами пошук і підбір має відбуватися за кілька хвилин, а орган має максимально підходити не лише за біохімічними показниками, а і за розміром, як, наприклад, легені.

Крім того, УЦТК скеровує зусилля служби крові та усіх закладів, які надають медичну допомогу у сфері трансплантації.

Читайте також:  У Рівному вдруге провели операцію з пересадки серця

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024