Санлікарі Рівненщини роз'яснили, кому варто проводити дезінфекцію транспортних засобів

22 Червня 2022, 15:00
Дезінфекція транспорту 1205
Дезінфекція транспорту

Дезінфекцію транспортних засобів слід проводити регулярно, особливо в літній період, щоб уникнути розмноження небезпечних мікроорганізмів і бактерій – збудників інфекцій. 

Вона дозволяє швидко позбутися від шкідників, бруду, пилу і дотримуватися санітарних норм безпечного перевезення вантажів, роз'яснюють у Рівненському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Періодичність проведення дезінфекційної обробки залежить від типу транспорту, специфіки його діяльності. Рекомендується її проводити не рідше, ніж 1 раз на місяць. Особливо це стосується автотранспорту, який займається перевезеннями:

  • Харчових продуктів – фруктів, овочів, напівфабрикатів, упакованих напоїв, харчової сировини, м'ясних тушок. Наявність в їх оточенні бактерій призводить до безповоротного псування вантажу.

  • Людей. Власники громадського транспорту зобов'язані регулярно проводити ретельну санітарну обробку, оскільки щодня в салонах автобусів, тролейбусів, таксі буває величезна кількість людей. Кожен з них залишає біологічний слід на оббивці сидінь, поручнях, підлозі.
  • Господарських товарів, медикаментів.
  • Тварин – здорових або хворих.

Профілактична санітарна обробка включає в себе:

  • етап механічної чистки зовнішньої поверхні транспортних засобів, коліс;

  • чистку салону, кузова;
  • етап обробки вантажного відділення.

Дезінфекція будь-якого виду автотранспорту починається з миття внутрішніх поверхонь кузова. Головна мета етапу – позбавлення від сміття, пилу, бруду. Чиста поверхня забезпечує більшу контактну дію дезінфекційних препаратів, що знищують патогенну мікрофлору.

Потім дезінфектори визначають тип препарату і спосіб його нанесення. Для транспортних засобів, які перевозять людей, харчові продукти або м'ясо, необхідно використовувати розчини зі складом, який буде доречним саме в цьому середовищі.

Транспорт піддається знезараженню за допомогою дрібнодисперсного розпилення препаратів з дезінфікуючим ефектом. Частинки препаратів проникають в самі важкодоступні куточки, забезпечують повне знищення вірусів і бактерій.

Вартість обробки транспорту залежить від декількох факторів - загальної площі, яку потрібно обробити та вартості препарату для дезінфекції.

Державна установа «Рівненський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» проводить профілактичну дезінфекцію автотранспорту для організацій та фізичних осіб згідно з договорами. (м.Рівне, вул.Котляревського, 3. Тел. 0675481467 [email protected])

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024