Відома на всю Європу: як у Корці почали виробляти першу в Україні порцеляну

13 Лютого 2024, 12:45
Відома на всю Європу: як у Корці почали виробляти першу в Україні порцеляну 803
Відома на всю Європу: як у Корці почали виробляти першу в Україні порцеляну

У 1783 році князь Юзеф Чарторийський заснував першу на території Речі Посполитої фабрику з виробництва порцеляни. Згодом її продукція стала популярною та прославила Корець на всю Європу.

Розпочалась історія порцелянової мануфактури тоді, коли державний діяч Речі Посполитої князь Юзеф Клемент Чарторийський обрав Корець своєю магнатською резиденцією. Щоб покращити життя у місті, що йшло до занепаду, він розвивав промисловість. Так у Корці постала майстерня з виготовлення меблів і полотна, але найбільшою гордістю князя став порцеляновий завод — перше подібне виробництво на території Речі Посполитої.   

Перед початком виробництва зразки місцевих глин відправили на аналіз до Саксонії в Німеччині, а на роботу запросили досвідчених та талановитих братів-французів Мезерів, які після підтвердження якості матеріалу розробили спеціальний рецепт виготовлення порцеляни із глини. Тоді і почалось виробництво посуду, який за своїм стилем нагадував зразки порцеляни із Саксонії, яка була в моді та мала світову популярність.

Виробництво було справді потужним: на ньому працювало близько 300 людей, які у місяць виготовляли 20 тисяч одиниць посуду. Запит на порцеляну також був значним: її вдало продавали у крамницях Варшави, Бердичева, а також замовляли для подарунку. Високо оцінив вишуканий посуд і останній польський король Станіслав Август.

Корецька порцеляна дійсно була в моді та мала популярність серед заможних людей, та після третього поділу Польщі у 1795 році князь Чарторийський покинув місто і виїхав до Дрездена, а виробництво почало занепадати. Значно погіршився і експорт, адже в 1793 році частина тогочасних польських земель перейшла до Російської імперії. Крім цього, через два роки, 1 січня 1797 року, великих збитків завдала пожежа, що знищила фабричні будівлі, склади з готовим посудом та запаси матеріалу. Не стало також і унікальних зразків, за якими майстри змогли б наслідувати попередній стиль посуду.

Проте виробництво все ж відновилося у 1801 році: директором став француз Мероль, який привіз митців зі знаменитої на весь світ Севрської порцелянової мануфактури, розташованої поблизу Парижа. Мероль відновив корецьку фабрику: тоді на ній працювало близько 200 майстрів. Проте виробництво було вже не таким потужним і поступово занепадало. Після смерті у 1910 році Юзефа Чарторийського, який докладав багато зусиль та коштів для розвитку виробництва, фабрику унаслідували його сестри. Виготовлення порцеляни їх не цікавило, та й до Корця переїжджати вони не хотіли. До 40-их років XIX століття виробництво відбувалось, проте якість посуду ставала все гіршою, а ціна — вищою. У 1847 році фабрику розпродали.

Зараз світ не забув про вишукану та якісну корецьку порцеляну, що стала першою на території Речі Посполитої. Її зразки розміщені у музеях Відня, Кракова та Варшави, у Львівському музеї меблів та порцеляни, у Музеї декоративно-ужиткового мистецтва України в Києві, що свідчить про історичну та культурну цінність корецької порцеляни.

Марія ЛИСЮК

Читайте також: В Устянській гімназії відбулася зустріч учнів з військовослужбовцем

 

 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024