Історія міста: звідки походить назва Корець

24 Лютого 2024, 17:08
Історія міста: звідки походить назва Корець 1127
Історія міста: звідки походить назва Корець

Перша писемна згадка про Корець з'явилася у 1150 році в Іпатіївському списку, що є складовою Руського літопису. У ньому літописець називає місто Корчеськ і згадує його в контексті міжусобної боротьби за Київський великокнязівський стіл князя Ізяслава із князем Юрієм Долгоруким. Із того моменту місто за роки свого існування пережило чимало трансформацій. Зокрема, змін зазнало і його найменування. Існує кілька етимологічних версій походження сучасної назви.

Перша з них — гідронімічна. Згідно з цією версію, назва Корчеськ, а згодом Корець, пішла від річки Корчик, над якою і розташоване місто. За переказами, одного разу через велику зливу тоді ще безіменна річка вийшла з берегів та захопила із собою корчі, які росли біля неї. Вони повністю вкрили дно водойми, тож річку назвали Корчик, а містечко — Корчеськ.

Ця гіпотеза перегукується із другою версією походження назви міста від слова «корч», що є в білоруській мові. Тлумачний словник трактує його як «нову землю на місці розчищеного лісу». Тож імовірно, що місто Корчеськ, яке потім отримало назву Корець, було закладено саме на такому місці.

Третя версія зазначає, що раніше на території сучасної Кореччини жило плем’я корчан, від яких і походить найменування.

Отже, зробити вибір на користь однієї із версій досить складно, тому що не збереглося вагомих історичних джерел, за якими дослідники могли б одностайно підтвердити чи спростувати ці гіпотези. Тож прийнято вважати, що кожна із запропонованих версій має право існувати.

Марія ЛИСЮК

Читайте також: До Києва прибули світові лідери до других роковин повномасштабної війни 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024