Стежками Шевченка: як поет відвідував Корець

08 Березня 2024, 16:49
Тарас Шевченко 323
Тарас Шевченко

Щорічно 9 та 10 березня українці відзначають Шевченківські дні — роковини народження та смерті видатного поета і художника. У цей час люди вкотре звертаються до його творчості та біографії, в якій зокрема можна відзначити сторінку перебування Кобзаря на Кореччині.

Тарас Шевченко співпрацював із Київською археографічною комісією і у 1846 році відвідував Волинь, щоб робити замальовки культурно-історичних пам’яток та збирати народні пісні. Саме у цьому ж році він побував у Корці. Тут Тарас Шевченко зупинявся у заїзді і відвідував монастир, католицький костел та церкву Кузьми й Дем’яна. Прийнято вважати, що митець виконав малюнок руїн середньовічного замку князів Корецьких. Дослідники приписують авторство саме Шевченку, хоч робота, що датується 1846 роком, залишилась без підпису.

Перед Кобзарем тогочасний Корець постав не у найкращому своєму становищі. Місто було звичайним провінційним містечком в економічній скруті, адже суконна мануфактура князя Чарторийського занепадала, а відому на всю Європу порцелянову фабрику на той час вже було закрито. Проте Корець славився своїм історичним минулим, зокрема народним повстанням та часами визвольної війни, коли місцевий замок й було перетворено на руїни. Саме таким — містом, що дивиться більше в минуле, а не в майбутнє, Тарас Шевченко згадує Корець у творі «Прогулянка з задоволенням і не без моралі».

«На полях Волині та Поділля ви часто милуєтеся мальовничими руїнами стародавніх масивних замків і палат, колись чудових, як, наприклад, в Острозі чи Корці», — згадував письменник.

Інформацію про подорож Шевченко зафіксував у звіті про проведену роботу для археографічної комісії, із якою він співпрацював. За час перебування на Волині він створив низку малюнків, записав добірку народних пісень і отримав враження, які потім згадуватиме у своїх творах.

Сучасний Корець шанує видатного митця. До його 150-річчя було встановлено пам’ятник, автором якого став скульптор Леонід Бізюк. Місце обрали історичне: позаду розташовано колишню садибу панів Горчицьких, де зараз — Корецький історичний музей. Крім цього, саме поблизу цього місця у заїзді і зупинявся Шевченко.

Марія ЛИСЮК

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024