День машинобудівника: свята і дати 23 вересня

23 Вересня 2018, 12:18
Фото ілюстративне 1724
Фото ілюстративне

Щороку в четверту неділю вересня українці відзначають День машинобудівника. В цьому році дата припадає на 23-є число. Це професійне свято працівників машинобудування і приладобудування з'явилося завдяки Указу Президента України № 361/93 від 8 вересня 1993 року.

23 вересня День ангела відзначають Андрій, Василь, Гаврило, Гліб, Євген, Іван, Климент, Костянтин, Микола, Павло, Петро, Семен, Тетяна.

Повір`я

Людина, яка народилася 23 вересня, володіє урівноваженим характером. Вона терпляча і працьовита. Їй слід носити сапфір.

А ще з старовинних часів вірили, що хворій людині потрібно тричі перелізти через горобиновий кущ або дерево горобини, розщеплене надвоє, тоді хвороба на рослину перейде, а хворому повернеться колишнє здоров’я.

Народні прикмети

  • Мало горобини – до сухої осені, багато – до дощової.
  • Хороший урожай горобини – до морозної зими.
  • Горобина, зірвана в цей день, захистить від нечистої сили і застуди.
  • Щоб домовик сіно не псував, кілька ягід висипали на сінник.
  • Гілочка горобини на столі – на щастя в домі.
  • Справи, розпочаті сьогодні, благополучно завершаться.

У цей день особливо загострюється інтуїція, до якої потрібно прислухатися.

Цей день в історії

1122 - Вормський конкордат завершив боротьбу за інвеституру (призначення на церковні посади) між Священною Римською імперією і папством - імператор Генріх V відновив право папи римського призначати єпископів, відновлювались канонічні вільні вибори, гарантувалось повернення церкві захоплених земель. В Німеччині за імператором зберігалось право бути присутнім на виборах і вирішувати спірні ситуації; а в Італії і Бургундії роль імператора зводилась лише до формального затвердження уже вибраного церковного ієрарха.

1492 - У Кракові на польський престол коронувався Ян I Ольбрахт, третій син Казимира IV Ягеллончика та Єлизавети Австрійської з династії Габсбургів.

1648 - У битві під Пилявцями військо Богданом Хмельницьким розбило польську армію воєначальників Миколи Острога, Домініка Заславського і Олександра Конецпольського - українські полки пішли в наступ на центр королівського війська, польська кіннота була розбита і розпорошена, зазнали поразки Мазовецький і Сандомирський полки, а після вступу в бій татарів поляки в паніці почали втечу з поля бою і зупинились аж у Львові.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024