День працівників освіти: події і свята 7 жовтня

07 Жовтня 2018, 09:41
1414

День вчителя в Україні святкується в першу неділю жовтня. У першу неділю жовтня День вчителя відзначають також у Латвії, Білорусі, Азербайджані та Киргизстані.

У цей день на честь вчителів звучать не тільки слова подяки, але й проводяться урочисті заходи. Деякі школи в посвяту Дню вчителя віддають на один день управління школою, проведення уроків відповідальним, підготовленим учням. Найчастіше це, так званий, День самоврядування в школі.

Традиційно до Дня вчителя проходить нагородження вищим керівництвом найуспішніших фахівців, які внесли найбільший внесок у розвиток освіти в країні.

7 жовтня День ангела відзначають Владислав, Галактіон, Павло, Василь, Сергій, Фекла, Степан, Андрій, Давид, Віталій.

Повір`я

За старих часів протягом цього дня співали пісні і веселилися, лише о півночі запалювали вогонь і починали молотити. У наступні дні вже молотили вранці. Першу клуню називали іменинницею.

Восени без вогню клуні не висушити, але вогонь розвести в стодолі непросто, потрібні певні знання і вміння. Доручали цю відповідальну справу досвідченим чоловікам або людям похилого віку. Але, незважаючи на це, клуні на Русі щоосені горіли часто-густо.

Забобонні селяни не топили стодола до дня Текли, та й в цей день розпалювали вогонь ближче до півночі. Стодола 7 жовтня була іменинницею, тому вона відпочивала. На Теклу вшановували молотників. У клуні теж приносили горщик каші і пиріг, залишали в кутку або біля місця, де розводять вогонь.

Людина, яка народилася 7 жовтня, відрізняється сміливістю, самодостатністю і великою силою волі. В якості талісмана їй слід носити яшму і агат.

Прикмети

  • Птиці низько до землі летять – зима буде рання і холодна.
  • Багато жолудів – зима буде м’якою, а наступний рік – врожайним.
  • Грім в цей день обіцяє теплу і безсніжну зиму.
  • Якщо білка від хвоста до голови линяє, зима буде холодна, а якщо навпаки, то довга і сльотава.
  • Якщо великий урожай горобини, то взимку буде холодно.

Цей день в історії

1806 – у Великій Британії вперше запатентовано копіювальний папір.

1920 – перші сто жінок прийняті до Оксфордського університету.

1952 – отримано патент на штрих-код.

1958 – радянський супутник зробив перші знімки зворотного боку Місяця.

1997 – засновано Українську універсальну біржу в Полтаві.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024